Rotuaari

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rotuaaria Stockmannin edustalla
Rotuaarin pallo on Rotuaarin huomattavin maamerkki
Kävelykadun jouluvalaistus 2012

Rotuaari on Oulun ydinkeskustan kävelykatu. Kirkkokadun osa välillä SaaristonkatuPakkahuoneenkatu muutettiin kävelykaduksi kesällä 1987. Kävelykatuideaa oli kokeiltu Kirkkokadulla aiemminkin, syksyllä 1967, tällöin kadun nimenä oli Viisristi, mutta kauppiaiden vastustuksen vuoksi kokeilua ei jatkettu. Kadun nimestä järjestetyn nimikilpailun voitti Matti Kessin nimiehdotus Rotuaari. Rotuaari on vanha oululainen murresana ranskan kielen jalkakäytävää (trottoir) tarkoittavasta sanasta.[1]

Rotuaarin kivipallo on tunnettu muuallakin kuin Oulussa. Rotuaarin pallona yleisesti tunnettu teos on Seppo Valjuksen suunnittelema keskusaukion kaivohuoneveistos.

Aiemmin Rotuaari tunnettiin useilla eri nimillä. Nimitys Lihatiski katosi, kun tästä alun perin Saaristonkadun ja Pakkahuoneenkadun välillä kulkevasta Kirkkokadun osasta lanseerattiin kävelykatu.

Nykyään Rotuaariin kuuluu myös osa Kauppurienkadusta. Oulun keskustan kävelyalueita tullaan luultavasti laajentamaan tulevaisuudessa (vuosina 2010–2013), jolloin osasta Isokatua muodostettaisiin eteläinen kävelyrotuaari.[2] Kirkkokadulla sijaitsevaa vanhaa Rotuaaria myös jatkettaisiin, ja osa Pakkahuoneenkatua muuttuisi kävelypainotteiseksi, jolloin Oulussa sijaitsisi keskieurooppalaiseen tyyliin laaja kävelykeskusta, jollainen on muualla Suomessa harvinaisuus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turo Manninen: Oulun kaupungin historia VI, s. 210. Jyväskylä: Gummerus, 1995. ISBN 951-9234-48-9.
  2. "Kävelyalueen saneeraus ja laajentaminen toteutuu vaiheittain siten, että katujen rakentaminen ja vireillä olevat korttelihankkeet sovitetaan aikataulullisesti yhteen. Näillä näkymin pääosa rakentamisesta ajoittuu vuosiin 2010–2013." Lähde: Kaupunki rakentaa (julkinen tiedote, Oulun kaupunki, tammikuu 2009, s. 14)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]