Letonniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Letonniemi
Natura 2000 -alue: FI1103002
Letonniemen suojelualuetta
Letonniemen suojelualuetta
Suojelun perusteet
Aluetyyppi SCI[1]
Luontodirektiivin
luontotyypit
Merenrantaniityt*, Vaihettumissuot ja rantasuot, Maankohoamisrannikon primäärisukkessiovaiheiden luonnontilaiset metsät*, Puustoiset suot*
Sijainti ja koko
Koordinaatit 65°03′N, 025°25′E
Kunta Oulu
Kartta Oulun kaupunki
Pinta-ala 42 ha
Suojellut lajit

Letonniemi on Oulussa Taskilan kaupunginosassa Kuivasmeren itärannalla sijaitseva Natura-luonnonsuojelualue. Nykyinen niemi on aiemmin ollut saari nimeltään Piispanletto ja alue tunnetaankin molemmilla nimillään. Letonniemen suojelun perusteena ovat lähinnä niemen laajat merenrantaniityt sekä maankohoamisilmiöön liittyvien kasvillisuuden muutosten seuraaminen ja tutkiminen. Koska alue on lähellä Oulun kaupunkia, on sillä myös virkistyksellistä merkitystä.

Suojelualueella on lähes kaikkialla nähtävissä jälkiä ihmisen toiminnasta. Alueen keskiosiin on istutettu kuusia ja puustoa on harvennettu. Alueen koillispuolelle Rajakylän Rajahautaan on rakennettu Rajahaudan venesatama ja uimaranta. Alueella risteilee polkuja ja pitkospuita. Letonniemen läntisimmässä kärjessä sijaitsee nuotiopaikka, ja etelärannalla luontopolun varrella seisoo vanha Koskelan sektoriloisto.

Aluetta on aiemmin käytetty eläinten laitumena, mutta laiduntamisen loputtua kasvillisuus on päässyt valtaamaan alaa, ja rantaniityillä kasvavat nykyisin pajut ja järviruoko sekä harmaaleppä. Alueella kasvaa myös runsaasti saniaisia sekä ruohokanukkaa. Ruoikoitumisen myötä myös alueen linnusto on yksipuolistunut, ja avoimien rantojen kahlaajalintujen kuten tyllien, suosirrin ja lapinsirrin kannat ovat vähentyneet huolestuttavasti. Ruoikoitumisesta ovat hyötyneet muun muassa ruskosuohaukat, merihanhet, tukkasotkat ja ruokokerttuset.

Kuvia Letonniemestä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus: Letonniemi ymparisto.fi. 20.10.2003 (Päivitetty). Viitattu 7.7.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.