Koitelinkoski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Koitelinkoski
Koitelinkoski keväällä 2006
Koitelinkoski keväällä 2006
Kunta Oulu
Koordinaatit 65°05′58″N, 025°48′56″E
Joki Kiiminkijoki
Pituus 3 000 m

Koitelinkoski eli Koiteli on Kiiminkijoessa Kiimingin kirkonkylän eteläpuolella seututie 848:n varrella Ylikylässä sijaitseva yli kolmen kilometrin pituinen, lähes luonnontilainen koskialue.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana koiteli tulee saamen kielen sanasta kuoutel, joka tarkoittaa keskellä olevaa. 1500-luvun lopulta lähtien kosken kahta saarta, Myllysaarta ja Tulisaarta käytettiin tilapäisinä hautausmaina. Tämä kiellettiin hygieniasyistä vuonna 1879. Koitelinkoskella toimi myös pitkään sahalaitos, vuodesta 1783 aina vuoteen 1913. Kaksiraamisen sahan tuotto oli aluksi vain kuusisataa tukkia vuodessa, myöhemmin kaksikymmentätuhatta. Sahan omistivat oululaiset kauppiaat, viimeksi Ab Uleå Oy -yhtiö.

Koskialue ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joki virtaa kolmessa koskiväylässä kallioperästä kohoavien saarten lomitse. Varsinainen Koitelinkoski on kahdesta koskialueesta pohjoisempi. Siitä ylävirtaan sijaitsee Tulikurkku-niminen lyhyt koskialue. Koskialueella on neljä saarta, Koiteli, Sahasaari, Myllysaari ja Tulisaari. Koitelinkoski tunnetaan alueen matkailullisena valttina kauniin luonnon, saarten ja siltojen ansiosta. Turisteille rakennettiin ensimmäiset riippusillat jo vuonna 1955[1]. Viimeisin silta taas valmistui vuonna 2012 pohjoispuolen uoman yli ja siltä on myös uusi yhteys pohjoiseen paikallistielle 18717. Alue on paitsi matkailijoiden myös urheilukalastajien suosiossa. Vain 25 minuutin ajomatkan päässä Oulusta sijaitseva koskialue soveltuu erinomaisesti myös seikkailu- ja elämysmatkailuun.

Tunnelmatupa joen pohjoisrannalla.

Vuosittain Koitelissa vierailee noin 20 000 ihmistä.[2] Heillä on käytössään pysäköintialue, esiintymislava, "Tunnelmatupa" -niminen kesäkahvila, laavuja sekä useita nuotiopaikkoja. Elokuussa Koitelissa järjestetään "Kuohuva Koiteli" -tapahtumaviikonloppu. Vain pari kolme sataa metriä Koitelista alavirtaan on "Koitelin residenssi", joka on vuokrattavissa erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen ympäri vuoden.

Kuvia Koitelilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kiiminkijoki
  2. Koitelin Koski Viitattu 2.2.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]