Kalimeenoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalimeenoja
Kalimeenojaa Kellossa
Kalimeenojaa Kellossa
Alkulähde Ahmasjärvi
Laskupaikka Perämeri
Maat Suomi
Pituus noin 50 km
Alkulähteen korkeus 46,5 m

Kalimeenoja tai Kalimenoja on valjastamaton ja lähes luonnontilainen pikkujoki, joka virtaa Oulun kaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla.

Aikaisemmin joki on tunnettu nimillä Kalimenjoki, Kellonjoki, Kalewanjoki ja Kallisenjoki.[1][2] Mirja Jaako Oulun yliopistosta kartoitti vuonna 1972 Haukiputaan paikannimistöä, ja tallensi joen nimen muodossa Kalimenoja.[2][1] Varmaa tietoa ei ole, milloin ja miksi nimen loppuosa muuttui joesta ojaksi.[2][1]

Nimestään huolimatta Kalimeenojana tunnettu virtavesi luokitellaan pikkujoeksi, ja se kuuluu OulujoenIijoen vesienhoitoalueeseen. Joessa on useita koski- ja suvantopaikkoja. Kalimeenoja on määritelty arvokkaaksi pienvesistöksi.[3]

Joki alkaa Rekikylästä Vesalan kaupunginosasta ja Ahmasjärvestä. Kalimeenlammella se laajenee, ja jatkuu laskuojana, virraten länteen halki Saviharjun, Korvenkylän, Kalimeenkylän sekä Kellon kaupunginosien, laskien Perämeren Kuivasmereen Kellon Kiviniemessä.[4]

Kalimeenoja on koko matkaltaan virkistys- ja kotitarvekalastuskäytössä. Melontakohteeksi Kalimeenoja ei yleensä sovellu vähävetisyytensä ja mataluutensa takia. Uoma on myös monin paikoin lähes umpeenkasvanut, eikä siten kuljettavissa vesitse. Joen vesi on tummaa johtuen alkulähteiden suoperäisyydestä.

Kalimeenojaan laskee useita pienempiä uomia, jotka ovat pääasiassa suo-ojia. Suurimmat laskuojat ovat Jäälinjärvestä laskeva Jäälinoja sekä Hekkalanlahti-nimisestä järvestä laskeva Himottuoja–Lahdeoja. Myös Huutilampi Heikinharjussa laskee Kalimeenojaan.

Joen nykyistä tilaa pidetään huonona korkeiden fosforipitoisuuden ja ajoittaisen happamuuden vuoksi. Joen vesi soveltuu teollisuuden käyttöön prosessivetenä ja jossain määrin kasteluun.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Korhonen, Antti: Kalimenjoki kuntoon 2015 mennessä. Kaleva, 10.6.2011, nro 157/2011, s. 4. Oulu: ISSN 0356-1356. Artikkelin verkkoversio (html) Viitattu 10.6.2011.
  2. a b c Tiri, Eija: Kalimen vai Kalimeen? Kellon kyläyhdistys. Viitattu 10.6.2011.
  3. Viinivaaran pohjavesihanke: Ympäristövaikutusten arviointiselostus (PDF) (sivu 28: Seutukaavat) 16.04.2002. Oulun vesi. Viitattu 14.08.2007.
  4. Asunmaa, Martti & Vuolteenaho Pertti: Kalimenoja kuntoon Kellon kyläyhdistys. Viitattu 10.6.2011.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.