Nimettömänmatala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nimettömänmatala on noin 15,5 neliökilometrin laajuinen matalikkoalue[1] Haukiputaan ja Iin edustalla Perämerellä. Matalikon pituus kaakkoluode-suunnassa on noin kymmenen kilometriä ja leveys noin kaksi kilometriä. Matalikon keskimääräinen syvyys on noin 1,5–1,8 metriä. Pääosin hiekkapohjaisen matalikon reuna-alueet ovat varsin jyrkät, ja reunojen ulkopuolella meri syvenee pienellä matkalla 20–30 metriin.

Matalikko on nimetty sen kaakkoiskulmassa sijaitsevan Nimetön-saaren mukaan. Matalikon muut saaret ovat laaja hiekkasärkkäsaari Santapankki, Astekari sekä matalikon luoteiskärjessä sijaitseva Pallonen. Näiden lisäksi matalikon länsiosassa on nimettömiä särkkiä ja saaria. Suurhiekan matalikkoalue sijaitsee Nimettömänmatalan luoteispuolella. Alueen saarilla pesii pääasiassa vesilintuja; saarten kasvillisuus on niukkaa.

Alueelle suunnitellaan rakennettavaksi 32 tuuliturbiiniyksikköä käsittävää merituulipuistoa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ehdotus Oulujoen–Iijoen vesienhoitoalueen toimenpideohjelmaksi, osa 5: Rannikkovedet (luonnos) (PDF) (sivu 11, Suunnitteilla olevat laajat hankkeet) 17.10.2008. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus. Viitattu 31.1.2009.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.