Karahkanjärvi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karahkanjärvi
Järveä etelärannalta pohjoiseen eli kylään päin.
Järveä etelärannalta pohjoiseen eli kylään päin.

Karahkanjärvi
Koordinaatit 65°0.148′N, 26°6.01′E
Sijainti Oulu
Pinta-ala 0,295 km²
Pinnankorkeus 65,7 m
Rantaviiva 2,6 km
Keskisyvyys 1,1 m
Laskujoki Kylmäoja

Karahkanjärvi on järvi Karahkan kylässä Ylikiimingin kaupunginosassa Oulussa Pohjois-Pohjanmaalla. Järvi sijaitsee kylän eteläpuolella sen välittömässä läheisyydessä, noin neljän kilometrin päässä Ylikiimingin taajaman eteläpuolella. Järven pinta-ala on 29,5 hehtaaria, ja se kuuluu Kiiminkijoen vesistöalueeseen ja Vepsänjoen valuma-alueeseen[1].

Karahkanjärvi on suoperäinen, rehevöityvä, mutapohjainen ja matala järvi, joka saa vetensä ympäröiviltä soilta. Myös Valkiainen laskee vetensä leveää suopuroa pitkin Karahkanjärven länsiosaan. Karahkanjärvi laskee Kylmäojaa pitkin etelään Vepsänjokeen ja edelleen Kiiminkijokeen.

Talvisin järviveden happitilanne on heikko, kevättalvisin vesi on lähes hapetonta.[1] Järven keskisyvyys on noin yksi metri sen pohjaa peittävän humuskerroksen vuoksi. Yleisimmät saaliskalat ovat särki, hauki ja ahven.

Asutus on keskittynyt järven pohjoispuolelle kovan maaperän alueille. Pohjoisrantaa lukuun ottamatta järven rannat ovat suota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Männistö-Vetoniemi, s. 1.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.