Valkiainen (Karahka)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkiainen
Valkiaista nähtynä etelärannalta kohti itää
Valkiaista nähtynä etelärannalta kohti itää

Valkiainen
Koordinaatit 65°00′27″N, 026°04′21″E
Sijainti Karahka, Ylikiiminki, Oulu
Pinta-ala 0,22 km²
Pinnankorkeus 67,2 m
Rantaviiva 2,3 km
Keskisyvyys 1,5 m

Valkiainen, useasti myös Valkeinenlähde?, on järvi Karahkan kylässä Ylikiimingin kaupunginosassa Oulussa Pohjois-Pohjanmaalla.[1] Kiiminkijoen vesistöalueeseen kuuluva Valkiainen sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Ylikiimingin taajamasta lounaaseen ja runsaan kilometrin päässä Karahkan kylän länsipuolella.

Valkiainen on suoperäinen, mutapohjainen, matala ja rehevöityvä järvi, joka keskisyvyys on vain noin 1,5 metriä. Järven pohjalle on kertynyt runsaasti humusta, joka muodostaa paksun ja upottavan kerroksen. Humuskerroksen paksuus vaihtelee järven eri osissa. Humus on peräisin järveen laskevista suo-ojista. Järvi laskee suomaaston läpi puroa pitkin Karahkanjärveen ja edelleen Vepsänjokeen.

Järven kalakantaan kuuluvat pääasiassa särjet, hauet ja ahvenet, mutta siinä on myös pieni kiiskikanta. Järven roskakalakantaa on pyritty vähentämään verkkokalastuksella.

Järven etelärannalla on epävirallinen yleinen uimaranta, jota paikallinen kylätoimikunta ja kunnan vapaa-aikatoimisto ovat kunnostaneet. 1990-luvulla uimarantaa parannettiin peittämällä rantakaislikkoa hiekalla, ja myöhemmin rannalle rakennettiin pieni pukusuoja.

Kesäasunnot ovat keskittyneet pääasiassa kiinteän maaperän alueille järven etelä- ja pohjoisrannoille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen karttapaikka kansalaisen.karttapaikka.fi. Viitattu 12.7.2014.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.