Heikkilänjärvi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee järveä Oulussa. Pellon kunnassa on myös samanniminen järvi.
Heikkilänjärvi

Heikkilänjärvi
Koordinaatit 65°1.1′N, 26°18.5′E
Sijainti Juopulin kylä, Oulu
Pinta-ala 0,471[1] km²
Pinnankorkeus 77,3 m
Rantaviiva 3,79[1] km

Heikkilänjärvi on järvi Juopulin kylässä Oulussa Pohjois-Pohjanmaalla. Järvi sijaitsee kyläkeskuksen eteläreunalla noin seitsemän kilometrin päässä Ylikiimingin taajaman itäpuolella.

Heikkilänjärvi on rannoiltaan rikkonainen järviallas, jonka suurin pituus itä-länsisuunnassa on 1,1 kilometriä ja suurin leveys 0,7 kilometriä. Järvessä on yksi pieni saari. Järven pohjoisranta rajoittuu avosuohon, Juopulinsuohon, ja järven etelärannalla leviää Kotisuo. Muut rannat ovat osittain suomaastoa, mutta pääasiassa kiinteää rantaa. Asuinrakennuksia on ainoastaan järven lounaisrannalla, jossa sijaitsee Heikkilän rakennusryhmä. Muut rakennukset ovat loma-asuntoja.

Kunnostushanke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven kunnostamisesta on tehty kunnostushankealoite Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukselle syksyllä 2006. Järven kunnostustarve aiheutuu rehevöitymisestä, korkeista typpipitoisuuksista sekä vedenpinnan laskusta. Järvessä on myös esiintynyt kalakuolemia. Typpipioisuuksien nousun syyksi ei voitu määrittää tavanomaisia kasvimassan mätänemisestä ja peltojen valumavesistä aiheutuvia pitoisuuksien kohoamisia. Myöskään järven vedenpinnan alenemisen syytä ei kyetty selvittämään.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Heikkilänjärvi Järviwiki. 1.2.2011. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 31.7.2011.
  2. Juopulin kylän kotisivut Juopulin kyläyhdistys. Viitattu 2.9.2007.