Pyykösjärvi (järvi)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyykösjärvi
Pyykösjärvi luoteesta, taustalla Ruskon tehtaita ja Puolivälinkankaan vesitorni
Pyykösjärvi luoteesta, taustalla Ruskon tehtaita ja Puolivälinkankaan vesitorni
Sijainti Oulu
Valtio SuomiView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 65°03′N, 25°30′E
Pinnankorkeus 12,8 m
Pinta-ala 1,46 km²
Rantaviiva 5,7 km
Keskisyvyys 1,3 m
Tilavuus 0,00195 km³
Laskujoki Laholaisoja
Järvinumero 84.112.1.002View and modify data on Wikidata
Pyykösjärvi

Pyykösjärvi on järvi Oulussa Linnanmaan, Pyykösjärven ja Kaijonharjun kaupunginosien välisellä alueella. Matalavetinen järviallas on tärkeä lintuvesi, ja se on lintubongareiden suosima kohdelähde?. Pyykösjärvi on myös merkittävä virkistysalue kaupungin välittömässä läheisyydessä.

Pyykösjärvi on Oulun suurin järvi, pinta-alaltaan noin 146 hehtaaria. Yksiosaisen järvialtaan suurin pituus on noin kaksi kilometriä, leveys noin 800 metriä ja suurimmat syvyydet altaan keskellä noin 2,5 metriä, keskisyvyyden jäädessä kumminkin vain 1,3 metriin. Järven vesimäärä on noin 1,95 miljoonaa kuutiometriä. Järven pinta on 12,8 metriä merenpinnan yläpuolella.

Järvi saa vetensä lukuisista ympäristön laskuojista, ja laskee Laholaisojaa pitkin Kuivasjärveen ja sitä kautta Perämereen. Pyykösjärven valuma-alueen koko on noin 4,3 neliökilometriä käsittäen lähivaluma-alueen lisäksi Hiltusenperänojan valuma-alueen. Tulva-aikana valuma-alueen koko kasvaa 9,7 neliökilometriin.

Pyykösjärven tila on huonontunut 1980-luvun jälkeen merkittävästi. Veden laatu on huonontunut mm. Ruskossa sijaitsevalta kaatopaikalta virtaavien likavesien sekä järven rehevöitymisen vuoksi. Järven veden vaihtuvuus on hidastunut, sillä Ruskonojasta Laholaisojaan kaivetun oikokanavan vuoksi vesi virtaa Ruskonojasta Pyykösjärveen ainoastaan tulva-aikana. Myös leväkukinnot ja talviset kalakuolemat ovat lisääntyneet. Aiemmin Pyykösjärvestä on ollut mahdollista pyytää simpukoita.

Sekä Kuivas- että Pyykösjärvelle on laadittu vuonna 2004 kunnostussuunnitelma. Vuoden 2009 aikana rakennettiin pumppaamo ja paineputki, joilla Oulujoen hyvälaatuista vettä on johdettu Pyykösjärveen talvisin kolmen kuukauden ajan parantamaan rehevän järven happitilannetta talvesta 2010–11 lähtien. Lisävesitysten ansiosta kalakuolemilta on vältytty.

Linnusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyykösjärven tyypillisiä pesimälintuja ovat silkkiuikku (noin 10 paria), nokikana (5–10 paria) sekä sorsalinnut tukkasotka, telkkä, tavi, sinisorsa ja haapana. Yksi laulujoutsenpari on pesinyt järvellä vuosittain. Kahlaajista alueella tavataan esimerkiksi liroja ja taivaanvuohia. Lisäksi järvellä oleskelee koko avovesikauden ajan Ruskon jätekeskuksen alueella ruokailemassa käyviä lokkeja. Loppukeväällä järvellä on tavattu toista tuhatta pikkulokkia, kymmeniä vesipääskyjä sekä tuhansia pääskyjä. Syksyisin järvelle kerääntyy satoja vesilintuja, joista yleisimpiä ovat haapana, tukkasotka, isokoskelo ja telkkä. Lisäksi uiveloita on tavattu enimmillään satakunta. Syksyisin järvellä tavataan myös harmaahaikaroita, joita on enimmillään nähty kymmenkunta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pyykösjärvi oulu.eu. Viitattu 16.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]