Pyykösjärvi (järvi)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyykösjärvi
Pyykösjärvi luoteesta, taustalla Ruskon tehtaita ja Puolivälinkankaan vesitorni
Pyykösjärvi luoteesta, taustalla Ruskon tehtaita ja Puolivälinkankaan vesitorni

Pyykösjärvi
Koordinaatit 65°03′N, 025°30′E
Sijainti Oulu
Pinta-ala 1,46 km²
Pinnankorkeus 12,8 m
Rantaviiva 5,7 km
Keskisyvyys 1,3 m
Tilavuus 0,00195 km³
Laskujoki Laholaisoja
Järvinumero 84.112.1.002

Pyykösjärvi on järvi Oulussa Linnanmaan, Pyykösjärven ja Kaijonharjun kaupunginosien välisellä alueella. Matalavetinen järviallas on tärkeä lintuvesi, ja se on lintubongareiden suosima kohdelähde?. Pyykösjärvi on myös merkittävä virkistysalue kaupungin välittömässä läheisyydessä.

Järven suurin pituus on noin kaksi kilometriä, leveys noin 800 metriä ja keskisyvyys noin 1,3 metriä, pinta-alan ollessa noin 146 hehtaaria. Järven vesimäärä on noin 1,95 miljoonaa kuutiometriä. Järven pinta on 12,8 metriä merenpinnan yläpuolella.

Järvi saa vetensä lukuisista ympäristön laskuojista, ja laskee Laholaisojaa pitkin Kuivasjärveen ja sitä kautta Perämereen. Pyykösjärven valuma-alueen koko on noin 4,3 neliökilometriä käsittäen lähivaluma-alueen lisäksi Hiltusenperänojan valuma-alueen. Tulva-aikana valuma-alueen koko kasvaa 9,7 neliökilometriin.

Pyykösjärven tila on huonontunut 1980-luvun jälkeen merkittävästi. Veden laatu on huonontunut mm. Ruskossa sijaitsevalta kaatopaikalta virtaavien likavesien sekä järven rehevöitymisen vuoksi. Järven veden vaihtuvuus on hidastunut, sillä Ruskonojasta Laholaisojaan kaivetun oikokanavan vuoksi vesi virtaa Ruskonojasta Pyykösjärveen ainoastaan tulva-aikana. Myös kalakuolemat ja leväkukinnot ovat lisääntyneet. Aiemmin Pyykösjärvestä on ollut mahdollista pyytää simpukoita.

Sekä Kuivas- että Pyykösjärvelle on laadittu kunnostussuunnitelma, jonka on tarkoitus parantaa veden laatua ja vähentää kalakuolemia. Vuoden 2009 aikana rakennettiin pumppaamo ja paineputki joiden avulla Oulujoen vettä on johdettu parantamaan Pyykösjärven tilaa. Kesällä 2011 tehdyissä mittauksissa Pyykösjärven vesi onkin ollut puhdasta, uimakelpoista.

Linnusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyykösjärven tyypillisiä pesimälintuja ovat silkkiuikku (noin 10 paria), nokikana (5–10 paria) sekä sorsalinnut tukkasotka, telkkä, tavi, sinisorsa ja haapana. Kahlaajista alueella tavataan esimerkiksi liroja ja taivaanvuohia. Lisäksi järvellä oleskelee koko avovesikauden ajan Ruskon jätekeskuksen alueella ruokailemassa käyviä lokkeja. Loppukeväällä järvellä on tavattu toista tuhatta pikkulokkia, kymmeniä vesipääskyjä sekä tuhansia pääskyjä. Syksyisin järvelle kerääntyy satoja vesilintuja, joista yleisimpiä ovat haapana, tukkasotka, isokoskelo ja telkkä. Lisäksi uiveloita on tavattu enimmillään satakunta. Syksyisin järvellä tavataan myös harmaahaikaroita, joita on enimmillään nähty kymmenkunta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pyykösjärvi Viitattu 16.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]