Jolosjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jolosjoki
Jokea alavirtaan seututie 849:n sillalta Kiimingissä.
Jokea alavirtaan seututie 849:n sillalta Kiimingissä.
Alkulähde Mannisenjärvi, Mannila, Oulu
Laskupaikka Kiiminkijoki, Tirinkylä, Oulu
Maat Suomi
Pituus 27 km
Alkulähteen korkeus 67,4 m
Valuma-alue 171[1] km²

Jolosjoki on Kiiminkijoen vesistöalueeseen kuuluva joki Oulun kaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla, entisten Ylikiimingin ja Kiimingin kuntien alueella.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jolosjoen nimetty uoma alkaa Mannilan kylässä olevasta Mannisenjärvestä ja laskee Kiiminkijokeen Tirinkylässä.[2][3] Joen pituus on noin 27 kilometriä.

Veden lähteet ja laatu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valjastamaton Jolosjoki virtaa halki pääosin suoperäisen maaston. Jokeen laskee useita suo-ojia sekä muita pienempiä puroja.

Suoperäisen maaston takia joen vesi on tummaa ja humuspitoista, ja sen rauta- ja fosforipitoisuudet ovat suuria.[1] Tutkimuksissa veden laatu on todettu alajuoksulla välttäväksi ja yläjuoksulla tyydyttäväksi. Joki saa vetensä pääosin Joloksen Mannisenjärvestä. Jolosjärvi laskee Keskimmäisenojan–Väliojan kautta Mannisenjärveen. Myös laajalta Värkkisuon–Säippäsuon suoalueelta alkava Hirvioja laskee Väliojaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Keskeiset taajama-alueet Kiiminki Osayleiskaava 2030 (PDF) AIRIX Ympäristö Oy / Kiimingin kunta. 2011. Viitattu 10.7.2012. [vanhentunut linkki]
  2. Jolosjoki, Oulu Oulun seudun karttapalvelu. Viitattu 10.7.2012.
  3. Jolosjoki, Kiiminki Oulun seudun karttapalvelu. Viitattu 10.7.2012.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.