Oulun Tarmo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulun Tarmo
Outa logo100v.jpg
Koko nimi Voimistelu- ja urheiluseura Oulun Tarmo ry
Perustettu 1907
Kaupunki Suomi Oulu, Suomi
Puheenjohtaja Leena Immonen
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Voimistelu- ja urheiluseura Oulun Tarmo ry[1] on vuonna 1907 perustettu oululainen urheilun yleisseura, jonka lajeina ovat nyrkkeily, suunnistus, pyöräily, pikaluistelu, rullaluistelu, naisvoimistelu, salibandy, jalkapallo, futsal ja koripallo.

Naisten harrastekoripallo on uusin lisäys Tarmon lajivalikoimaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalidemokraattisen Nuorisoliiton urheiluseuran perustamiskokous pidettiin 19. elokuuta 1907 Oulussa Heinätorin koululla. Jatkokokous päätti ottaa nimen Sosiaalidemokraattisen Nuorisoliiton Voimistelu- ja Urheiluseura Tarmo. Työväen Urheiluliitto (TUL) perustettiin 26. tammikuuta 1919 Helsingissä. Puheenjohtaja Erkki Suonperä edusti kokouksessa Tarmon lisäksi Koskelankylän Rientoa, VPK:n Sauvaa, Raahen Ponnistusta ja Kemin Intoa. Yhteiskunnallisesti uhkaavat kommunistiset järjestöt päätettiin lopettaa Suomessa, joten Tarmokin lopetettiin 13. lokakuuta 1931.

Tarmo perustettiin uudelleen 26. lokakuuta 1945 parinkymmenen vanhan tarmolaisen voimin.[2]

Myöhemmät ajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikoinaan myös jääpallo kuului seuran ohjelmaan. Tarmon joukkue pelasikin 1950–1970-luvuilla yhteensä viisi kautta pääsarjassa.

Kaudella 2007 seura juhli satavuotista taivaltaan erilaisten tapahtumien merkeissä. Varsinaisen pääjuhlan sijoittuessa syksylle, luistelijat järjestivät Oulussa pikaluistelun SM-kisat ja jalkapalloilijat kohtasivat Suomen Cupin 4. kierroksella Rovaniemen Palloseuran. Ottelu oli samalla myös osa Palloliiton satavuotisjuhlakiertuetta sekä Palloliiton valitsema Suomen Cupin neljännen kierroksen Kierroksen Ottelu.

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jalkapalloilussa seuran paras saavutus on vuodelta 1968, jolloin joukkue pelasi Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli Suomi-sarjassa. Vuonna 2008 joukkue pelasi Pohjois-Suomen Kolmosta sijoittuen viidenneksi. Joukkue osallistuu myös futsalin Kakkoseen, jossa kausi 2007–2008 ei tuonut nousua Ykköseen hyvistä karsinnoista huolimatta. Vuonna 2015 toimintaan kuuluu miesten joukkueen lisäksi naisten kilpa- ja harrastejoukkueet ja C-junioripoikien joukkue.

Rullaluistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Tarmon luistelu- ja pyöräilyjaosto järjestää vuosittain elokuussa Pohjois-Suomen ainoan rullaluistelumaratonin Oulun Virpiniemessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Voimistelu- ja urheiluseura Oulun Tarmo ry Yhdistysnetti. 30.5.2017. Helsinki: Patentti- ja rekisterihallitus. Viitattu 30.5.2017.
  2. Sata vuotta urheilun iloa ja aatteen paloa Kaleva. 13.10.2007. Viitattu 14.10.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]