Vectorama

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vectorama-verkkopelitapahtuma
Vectoraman logo
Vectorama yleiskuva.jpg
Verkkopelitapahtuma
www.vectorama.info
Tapahtumapaikka Oulun jäähalli
Yhteydet 10Gbps + 1Gbpslähde?
Järjestäjät
VECTOR–Suomen verkkopeliyhdistys ry

Vectorama on vuosittainen Oulussa pidettävä verkkopelitapahtuma, jonka pääasiallisena kohderyhmänä ovat tietokonepelaamisesta kiinnostuneet nuoret. Kävijät tuovat mukanaan oman tietokoneensa, joka yhdistetään tapahtuman nopeaan tietoverkkoon. Vectoramassa kävijät pelaavat tietokoneella toistensa kanssa, viettävät aikaa samanhenkisten ihmisen kanssa ja osallistuvat pelikompoihin sekä oheistoimintaan. Tapahtumassa on vuosittain mukana useita muita toimijoita, kuten Oulun kaupunki ja erilaisia yhdistyksiä, joka tulevat tapahtumaan esittelemään toimintaansa ja järjestämään oheisohjelmaa kävijöille. Vectorama on järjestetty vuodesta 2000 alkaen.[1]

Vectoraman ajankohta on keväällä, koulujen loppumista seuraavana viikonloppuna. Tapahtuman kävijöiden keski-ikä on noin 17–19 vuotta, mutta ikähaarukka on laaja, vanhimpien kävijöiden ollessa yli 40-vuotiaita. Vectorama kestää kolme päivää. Vuonna 2014 tapahtumaan osallistui yli 1 000 henkeä, joista konepaikan ostaneita oli 555[1].

Vectoraman järjestää vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys VECTOR–Suomen verkkopeliyhdistys ry[2] . Tapahtuma järjestetään talkoovoimin ja järjestäjät ovat pääasiassa alan ammattilaisia tai aktiivisia harrastajia. Käytännön työtehtäviä tapahtumaa järjestettessä ovat muun muassa tapahtuma-alueen rakentaminen, verkon järjestäminen, infotiskin pyöritys, tapahtuman sisäinen tiedotus, ohjelmatuotanto sekä tietysti purkaminen ja siivous[1]. Lisäksi tapahtuman järjestäminen vaatii etenkin nykymuodossaan runsaasti ennakkovalmisteluja, jotka täytyy aloittaa jo yli puoli vuotta ennen varsinaista tapahtumaa.

Vectorama on vanhin edelleen järjestettävä, alusta saakka saman tahon järjestämä verkkopelitapahtuma Suomessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vectorama järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2000. Silloin noin 40 hengen tapahtumaa lähdettiin rakentamaan pilottimielessä noin 10 järjestäjän voimin. Pilottihankke onnistui hyvin ja tapahtuma päätettiin järjestää seuraava vuonna uudestaan. Tällöin tapahtuman osallistujamäärä kasvoi noin 80 henkeen. Verkkona vuonna 2001 toimi Marconin ES2810 -kytkimistä rakennettu 10/100 Mbit/s -verkko.

2000–2003[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisinä vuosina tapahtuma keskittyi pääasiassa omilla koneilla tapahtuvaan vapaamuotoiseen pelaamiseen ja pieniin epävirallisiin pelicompoihin. Sittemmin myös pelicompot ovat kuuluneet mukaan tapahtuman viralliseen ohjelmistoon. Tapahtuma myös laajeni lähes kaksinkertaiseksi joka vuosi. Vuonna 2003 runkoverkko päivittyikin nopeammaksi ja pohjautui Extreme Networksin BlackDiamond 6800 -sarjan kytkimeen.

Vectorama 2005 Pohjankartanon yläasteella.

2004–2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuman saatua hyvän pohjan tapahtuman sisältöä pyrittiin parantamaan entisestään. Vuoden 2004 tapahtumassa muun muassa lanseerattiin Radio LAN joka tuotti koko tapahtuman ajan omaa juonnettua radio-ohjelmaa. Seuraava vuonna oli vuorossa R-Compo, jossa osa pelicompoon kuuluneista peleistä pelattiin erillisillä koneilla, jotka järjestäjät olivat hankkineet paikalle. Näin pyrittiin keskittymään taitoon, sillä kaikilla pelaajilla oli yhtä tehokas laitteisto käytössään.

Radio LAN onnistui hyvin tehtävässään. Radio LAN:n tehtävänä oli luoda uudenlaista sisältöä pelaamiseen keskittyvään lanitapahtumaan. Vaikka esim. Schni Schna Schnappi saikin ensin kielteisen vastaanoton, riittävän monta kertaa toistettuna sen onnistui murtaa monen jo vanhemmankin parran sydämen. Tapahtuman loppupuolella kyseiseille kappaleelle jopa taputettiin! Radio LAN testasi myös lastenlaululeikkien vaikutusta nuorisoon. Jos sun lysti on niin kätes yhteen lyö sai valtavan suosion ja on sittemmin noussut jopa meemiksi luokiteltavaksi ilmiöksi lanitapahtumissa.

2006–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2006 Vectoramassa otettiin tavoitteeksi luoda myös vierailijoille suunnattua oheistoimintaa. Tällä tavoin tapahtumaan tulivat mukaan tanssipelit. Myös R-Compoon lisättiin enemmän pelejä. Vanhoja konkareitaan ei täysin unohdettu, sillä ensimmäistä kertaa mahdollistettiin VIP-tilojen varaaminen omalle periporukalle.

Samana vuonna syntyi myös Vectoraman ”raid”-idea. Ensimmäiseksi kohteeksi joutui tai pikemminkin pääsi tapahtumapaikan vieressä sijainnut Drive-In Hesburger. Sen luukun taakse ilmestyikin yli sadan henkilön jono juuri ennen paikan sulkeutumista[3]. Jonottavat ihmiset lauloivat ja leikkivät edellisen vuoden malliin jos sun lysti on niin kätes yhteen lyö -leikkiä.

Tanssipelit osoittautuivat hyvin suosituiksi ja niinpä vuonna 2007 mukaan otettiin myös erilaiset rytmipelit. Vierailijoiden viihtyvyyttä parannettiin muun muassa järjestämällä heidän käyttöönsä pelikonsoleita. Tempaukset eivät tuolloinkaan loppuneet vaan järjestäjät rakensivat ensimmäistä kertaa konttisaunan saunomistarpeisiin. Sauna rakennettiin 30-jalkaisesta merikontista johon asennettiin kaksi sähkökiuasta. Vuoden raid-kohteeksi päätyi läheinen jäätelökioski, jonka sulkemisaika venyikin liki kaksi tuntia normaalia myöhemmäksi!

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vectorama siirtyi kahdeksan onnistuneen vuoden jälkeen Pohjankartanon koululta Club Teatrian tiloihin. Samalla tapahtuman vierailija-alueita laajennettiin merkittävästi. Kompoihin liittyvinä uudistuksina tapahtumassa järjestettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2007 Assemblyllä lanseerattu Peliliigan karsintaottelu. Lisäksi sisältö laajeni peliohjelmointikompoon ja vierailijoille suunnattuun Robosota-turnaukseen. Tapahtuman verkkoon kirjautui tapahtuman aikana yhteensä 451 konetta ja tapahtumassa kävi yhteensä 483 henkilöä.

2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vectorama järjestettiin jälleen Teatrialla, ensimmäistä kertaa yhteistyössä Oulun kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.

2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma siirtyi Club Teatrialta takaisin Pohjankartanon tiloihin. Samalla yhteistyötä Oulun nuorisotoimen kanssa lisättiin merkittävästi.

2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma siirtyi Pohjankartanon tiloista Rajakylän koululle. VectorLive aloitti toiminnan tapahtuman viihdetuottajana. Samalla tapahtumaverkko päivitettiin tarjoamaan kaikille kävijöille 1Gbps portti.

2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma siirtyi Rajakylästä Ritaharjun monitoimitalolle. Näkyvin ohjelma oli 32 pelaajan StarCraft 2 -turnaus, johon saapui ammattilaispelaajia ympäri Suomen.[4] Turnaus oli Vectoraman ensimmäinen suuri eSports-turnaus.

2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma järjestettiin jälleen Rajakylän koululla. Tietokonepaikkaliput myytiin loppuun jo ennakkomyynniin aikana.[5] Tapahtumassa järjestettiin ensimmäistä kertaa "avoimet ovet"-tempaus, jolloin yleisö pääsi ilmaiseksi tutustumaan lanitapahtumaan ja osallistumaan oheistomintaan.[6]

2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma siirtyi Oulun jäähallille ja konepaikkojen määrä lähes kaksinkertaistettiin. Tapahtuma loppuunmyytiin ennen ovien aukeamista. Tapahtuman nettiyhteys päivittyi 10Gbps nopeuteen ja koneisiin otettiin käyttöön julkiset ip-osoitteet. Samalla

2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vectorama järjestettiin toistamiseen Oulun Energia Areenalla, eli Oulun jäähallilla. Tapahtumaa pyrittiin kasvattamaan maltillisesti, samalla keskittyen puitteiden parantamiseen. Vectoramassa 2015 järjestettiin ensimmäistä kertaa Vectoraman omin voimin isompi eSports-turnaus. Peliksi valittiin CS:GO, ja palkintopotti oli 3000eur. Tapahtuman myynti onnistui hyvin, ainoastaan 14 konepaikan jäädessä myymättä. Tapahtuman osallistujamäärä yhteenlaskettuna (mukaan luettuna sekä lipun ostaneet, vierailijat, näytteilleasettajat että järjestäjät) oli 1501.

2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vectorama 2016 järjestettiin kolmatta kertaa Oulun Energia Areenalla. Tapahtumassa oli 862 osallistujille tarkoitettua konepaikkaa, joista 15 on premium-, 19 pro- ja 30 tiimipaikkaa. Kaiken kaikkiaan järjestäjien, pelaajien ja non-byoc koneiden kanssa verkossa oli yhteentä yli 1000 tietokonetta. Vain 4 tiimipaikkaa jäi vapaaksi lipunmyynnin jälkeen. Tapahtumaa oli järjestämässä yli 110 järjestäjää ja 127yhteistyökumppania.

2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 Vectorama järjestettiin neljättä kertaa Oulun Energia Areenalla. Tapahtumaan osallistujille oli järjestetty yhteensä 908 konepaikkaa, joista myymättä jäi vain 15. Tapahtuma nousi siten vuoden 2017 Suomen toiseksi suurimmaksi LAN-pelitapahtumaksi, jota suurempi on vain Assembly Winter -tapahtuma. Yhteensä kolmipäiväisessä tapahtumassa vieraili 1947 kävijää. Yhteistyötahoina oli mukana 24 toimijaa, joista osa oli tapahtuman aikana oheistoimintakäytävällä esittelemässä toimintaansa. Tapahtumassa järjestettiin eSM-osakilpailun turnaukset, joissa peleinä olivat CS:GO, Overwatch, StarCraft II ja Hearthstone. Voittajat palkittiin eSM-finaalipaikoilla.

2018[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtuma järjestettiin jälleen Oulun Energia Areenalla. Konepaikkamäärä säilyi lähestulkoon samana edellisvuoteen, sillä paikkojen määrää rajoittaa tilan koko. Konepaikkaliput myytiin kuukausi ennen tapahtumaa loppuun. Tapahtumassa järjestettiin Dota2 eSM-turnaus joka oli samalla Vectoraman ensimmäinen E-sports SM finaaliturnaus.

Kävijämäärät taulukkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kävijämäärät perustuvat toteutumaan, jotka on laskettu tapahtuman tietokannoista. Luvut ovat pyöristettyjä, ja niissä on kymmenen prosentin virhemarginaali johtuen VIP-vierailuista, maksetuista peruuntumisista sekä käytetystä laskentamenetelmästä.

vuosi konepaikkoja vierailijoita yhteensä sijainti
2000 40 0 40 Pohjankartano
2001 80 0 80 Pohjankartano
2002 170 10 180 Pohjankartano
2003 240 25 265 Pohjankartano
2004 250 50 300 Pohjankartano
2005 270 50 320 Pohjankartano
2006 300 55 355 Pohjankartano
2007 300 85 385 Pohjankartano
2008 380 103 483 Club Teatria
2009 294 294 Club Teatria
2010 236 300 Pohjankartano
2011 160 50 210 Rajakylän koulu
2012 231 65 296 Ritaharjun koulu
2013 255 ? ? Rajakylän koulu
2014 550 500 1050 Oulun jäähalli
2015 780 500 1501 Oulun jäähalli
2016 858 687 2001 Oulun jäähalli
2017 908 650 1947 Oulun jäähalli

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Vectorama – Tapahtuma vectorama.info. Viitattu 1.12.2013.
  2. Vector – Suomen verkkopeliyhdistys Ry vectorama.info. Viitattu 1.12.2013.
  3. [1]
  4. LANittelun pohjoinen ulottuvuus: Vectorama Oulussa kesäkuussa 28.4.2012. Dome.fi. Viitattu 1.12.2013.
  5. Vectoramassa lanitetaan yötä päivää 8.6.2013. Kaleva. Viitattu 1.12.2013.
  6. Vectorama tuo lanittajat Ouluun – konepaikat loppuunmyyty 3.6.2013. Kaleva. Viitattu 1.12.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]