Tanssipeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva Pump It Up: Exceedin peliruudusta.
Dance Dance Revolution US 1st Mix -kolikkopeli.

Tanssipeli on yksi musiikkipelien alalaji, videopeli jota pelataan yleensä peliä varta vasten suunnitellun peliohjaimen avulla lukien ohjeet ruudulta. Tanssipeligenren katsotaan alkaneen Konamin Dance Dance Revolution -kolikkopelistä (arcade). Uudempia tanssipelejä edustaa muun muassa Roxor gamesin In The Groove -pelisarja sekä käsillä ohjattava myös Konamin valmistama Para Para Paradise.

Itsessään sana ”tanssipeli” on usein hyvin harhaanjohtava. Esimerkiksi Dance Dance Revolution -pelissä sana on syntynyt lähinnä kuvaamaan pelitapaa; peliä ”tanssitaan” (astutaan) jaloille suunnitellun peliohjaimen avulla ruudulla esitettyjen ”tanssiaskeleiden” mukaan. Askelien vaikeustasoskaala vaihtelee.

Tanssipelien pääpaino on pelien arcade-versioissa (kolikkopeli), joita pelataan pelihalleissa. Tietokoneille kaupallisia pelejä ei ole juurikaan In the Grooven lisäksi, mutta harrastajat ovat kehittäneet omia pelejä, kuten avoimen lähdekoodin tanssipelisimulaattorin StepManian. Konsoleille ja Windowsille onkin saatavissa erilaisia tanssiohjaimia (tanssimattoja) joiden avulla kotipelaaminen on mahdollista. Liiketunnistusta käyttävien pelikonsolien myötä markkinoille on tullut ilman tanssimattoa pelattavia tanssipelejä, kuten Just Dance -sarja.

Tanssipeli on rekisteröity urheilulaji Suomessa, Suomen Tanssiurheiluliiton alaisuudessa. Norjassa tanssipelaamista hallinnoi Norske Danssportförbundet.

Tanssipelaamisen vuoden 2010 naisten maailmanmestaruuden voitti suomalainen Mea-Maria Ekroos.[1]

Tanssipelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.