Robosota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sirkkelillä varustettu robotti hyökkää toisen robotin kimppuun.

Robosota on harrastus, jossa kaksi kustomoitua konetta yrittävät eri keinoin saada toisensa liikuntakyvyttömiksi tai ulos taisteluareenalta. Useimmiten koneet ovat kauko-ohjattavia ajoneuvoja omatoimisten robottien sijaan.

Kilpailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisen robosodan säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailussa kamppaillaan kauko-ohjatuilla roboteilla tarkoituksena tehdä liikuntakyvyttömäksi tai saattaa vastustajan robotti ulos erän aikarajan (3 min.) sisällä. Jos kumpikaan tavoitteista ei toteudu, valitsee tuomaristo erän voittajan määrätyin perustein:

  • Aggressiivisuus. Kilpailija, joka on selvästi niskan päällä tai muuten hyökkäävämpi saa pisteitä.
  • Pakoilu: Jos erän aikana toinen osapuoli selvästi pakoilee ja välttää kontaktia voi tuomari antaa ensin varoituksen ja pakoilun jatkuessa päättää erän toisen osapuolen hyväksi.

Taistelu perustuu robottien väliseen fyysiseen kontaktiin eli kaikenmuotoinen radiohäirintä ja esimerkiksi toisen kuljettajan näkökentän peittäminen ja sabotaasi on kielletty.

Yleisöä ei saa vaarantaa eli räjähteet ja syövyttävät aineet ym. vaaratekijät on kielletty.

Lajissa kilpaillaan 150 g, 450 g, 6 kg ja 13,6 kg painoluokissa.

Nestemäiset aseet kuten liimat, öljy ja vesi ovat kiellettyjä.

Aseiden käyttö on selvä huomion kohde pisteytyksessä.

Tuomareilla on aina viimeinen sana kilpailuun liittyvissä asioissa, jos säännöissä olisi sattunut olemaan porsaanreikä tms.

Taistelurobotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin pienimuotoisuuden takia sarjatuotannossa ei ole ensimmäistäkään valmista robottia ja harrastajalta vaaditaankin kädentaitoa. Pohjana voi käyttää valmista RC-autoa, johon voi asentaa panssarointia ja aseita suhteellisen helposti, mutta useat kilpailijat rakentavat aluksensa alusta asti itse jopa sähkölaitteet mukaan lukien.

Käyttövoimana sähkömoottori on yleisin, mutta hydrauliikka ja pneumatiikkakin ovat sallittuja. Polttomoottoreita ei voi sisätiloissa järjestettävissä kisoissa käyttää pakokaasujen vuoksi. Suurin osa kilpailijoista käyttää roboteissaan halpojen akkuporakoneiden moottoreita, joissa on tehoa noin 110 W ja planeettavaihteisto. Useimpien 6 kg tai 13,6 kg robojen robottien moottoreita käytetään 12-24 voltin jännitteellä, vaikka jopa 60 V on sallittu.

Robotit voivat liikkua areenaa pitkin pyörä- tai tela-alustalla tai jopa kävellen. Myös ilmassa leijuminen on mahdollista. Pääosa suomalaisista taisteluroboteista tosin liikkuu pyörien avulla, joissakin on tela-alusta.

Robottien runkoja tehdään mitä erilaisimmista materiaaleista kuten puusta, muovista tai metallista. Panssarointiin käytetään yleensä metalli- tai muovilevyjä. Osassa robotteja käytetään myös komposiittimateriaaleja, esimerkiksi hiilikuitua ja aramidia eli kevlaria. Suosituimpia metalleista ovat teräs ja alumiini ja muoveista taas polykarbonaatti ja polyeteeni.

Aseet voivat olla aktiivisia tai passiivisia. Tyypillinen passiivinen ase on robotin kiilamainen muoto, jota hyväksikäyttäen päästään toisen robotin alle ja voidaan työntää vastustaja ulos areenalta. Aktiiviset aseet, kuten sirkkeli tai puristin, aiheuttavat yleensä huomattavasti enemmän vahinkoa vastustajalle kuin passiivinen ase.

Nykyiset taistelurobotit ovat kaikki kauko-ohjattuja, joko rc-harrastajien käyttämillä radiolaitteilla tai vaikkapa infrapunaohjauksella. Robosodassa on mahdollista käyttää myös itsenäisesti toimivia robotteja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]