Venesatama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marina YachthafenResidenz Hohe Düne, Rostock.

Venesatama on tyypillisesti suojaisa lahdenpoukama, jossa voi pitää venettä. Suomen ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti venesatamat jaetaan kotisatamiin, käyntisatamiin ja turvasatamiin:

Kotisatamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauman huvivenesatama on yksi Rauman alueen kotisatamista.

Kotisataman omistavat tai sitä hallitsevat venepaikat, joissa veneitä pidetään. Omistajana tai haltijana on kunta, kaupallinen marina tai venekerho. Satamaa käytetään veneiden pääasialliseen säilytykseen. Kotisataman luokka on 2.1selvennä .

Ystad marina 2021.

Käyntisatamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyntisatamia ovat satamat, joissa voi käydä veneretken tai matkapurjehduksen aikana kaupassa, venehuollossa, asioimassa, lepäämässä tai yöpymässä. Käyntisatamat jakautuvat vierassatamiin, palvelusatamiin, yleisiin laitureihin sekä luonnonsatamiin. Käyntisataman luokka on 2.2selvennä.

Vierassatamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varjakan vierasvenesatama Oulunsalossa.

Vierassatamat (myös vierasvenesatama) ovat hyvätasoisia käyntisatamia, joissa on vähintään kymmenen vierasvenepaikkaa. Vierassataman luokka on 2.2.1selvennä.

Palvelusatamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelusatamat ovat pääasiassa vesi-, elintarvike- ja/tai polttoainetäydennyksiin tarkoitettuja satamia, joissa voi olla vierasvenepaikkoja. Palvelusataman luokka on 2.2.2selvennä.

Yleinen laiturit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleiset laiturit ovat kyläsatamia tai muita piensatamaia, jotka palvelevat pääasiassa kalastusta tai matkustaja ja yhteysliikennettä. Niitä voidaan käyttää käyntisatamina asioimiseen sataman luonteen mukaisesti. Yleisellä laiturilla voi olla vierasvenepaikkoja. Yleisten laiturin luokka on 2.2.3selvennä .

Luonnonsatamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnonsatamat ovat kunnan, yhdistyksen tai muun yhteisön virkistystarkoituksiin varattuja tai yleiseen käyttöön otettuja satamia luonnonvaraisella alueella. Luonnonsatama soveltuu yöpymiseen tai vain päiväsaikaiseen virkistäytymiseen. Luonnonsatamien luokka on 2.2.4selvennä.

Turvasatamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turvasatamat ovat paikkoja, joista voi hakea suojaa, ensiapua tai korjausapua. Turvasatamat jakautuvat suojasatamiin ja hätäsatamiin. Turvasatamien luokka on 2.3selvennä

Suojasatamat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suojasatamat ovat satamia, joita on mahdollista käyttää tilanteen muututtua sellaiseksi, ettei veneilyn jatkaminen sillä hetkellä ole järkevää. Syitä voivat olla koventunut merenkäynti, väsymys, pahoinvointi jne. Suojasatamana voidaan käyttää luotsiasemaa, merivartioasemaa, kylää, merkittyä suojasatamaa. Suojasatamien luokka on 2.3.1selvennä.

Hätäsatama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hätäsatama on satama, jota saa käyttää vain hätätilanteessa. Hätäsatama voi olla vaikka rannikkolinnake. Hätäsatamien luokka on 2.3.2selvennä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Satamakirja Uudestakaupungista Virojoelle sekä Ahvenanmaa värikuvina, sivu 3,Ari Eskonlahti, Erkki Virkelä ja Jorma Leppiniemi, Helsinki, 1989, ISBN 951-95266-0-9
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Venesatama.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]