Inkeroinen (Kouvola)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee taajamaa. Inkeroisten kaupunginosasta on oma artikkeli.
Inkeroinen
Ingerois

Inkeroinen

Koordinaatit: 60°41′33″N, 26°50′22″E

Valtio Suomen lippu Suomi
Maakunta Kymenlaakso
Seutukunta Kouvolan seutukunta
Kunta Kouvola
Pinta-ala
 – Maa 13,49 km²
Väkiluku 4 892
 – Tiheys 362,5 as./km²
Tilastotiedot koskevat taajamaa ja niiden lähteenä on Tilastokeskus. Väkiluku ja maapinta-ala ovat ajankohdan 31.12.2017 mukaiset. [1]


Inkeroinen on taajama Kouvolassa, entisen Anjalankosken kaupungin alueella. Inkeroinen sijaitsee nykyisen Kouvolan kaupungin eteläosassa Kymijoen itärannalla vastapäätä entisen Anjalan pitäjän kirkonkylää.

Tilastokeskuksen mukaan Inkeroisten tilastollisessa taajamassa, joka käsittää myös Anjalan kirkonkylän, oli vuoden 2017 lopussa 4 892 asukasta.[1]

Inkeroisten taajamaa ympäröi Inkeroisten kaupunginosa, johon kuuluu myös Anjala ja Marinkylä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkeroinen kuului ennen teollisuustaajaman syntyä Sippolan pitäjän Mämmälän kylään. Nimi Inkeroinen tuli käyttöön kylään syntyneen puuhiomon ja paperitehtaan mukaan, jotka perustettiin sen nimisen maakirjatalon maille vuonna 1872. Taajama kuului Sippolaan Anjalankosken kauppalan perustamiseen saakka vuonna 1975 ja Anjalankoskeen vuoden 2009 Kouvolaan liittämiseen saakka. Sillä on myös epävirallinen ruotsinkielinen nimi Ingerois[2].

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotkan radan Inkeroisten rautatieasemalta on henkilöjunayhteys Kouvolaan ja Kotkaan. Inkeroisten linja-autoasemalta pääsee Anjalan ja Porvoon kautta Helsinkiin.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkeroisissa on Stora Enson Anjalankosken tehtaat.lähde?

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkeroisissa on tori, neljä kauppaa, Alko, kirjasto, partureita, uimahalli ja jäähalli, jossa kylän jääkiekkoseura Aakoo pelaa. Taajamassa sijaitsevat lisäksi mm. kaksi pizzeriaa. Inkeroisten vastaanottokeskus toimi Hotelli Kantrin entisissä tiloissa Inkeroisten keskustassa 2016-2018. Toimintaa ylläpiti Hoivapalvelu Metsätähti Oy.[3][4]

Inkeroisissa sijaitsee myös Kymenlaakson Opisto, joka on visuaalisiin aloihin erikoistunut kansanopisto sekä entisen Anjalankosken kaupungin alueella toimiva kansalaisopisto.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2013 Tilastokeskuksen PX-Web-tietokannat. 26.9.2014. Tilastokeskus. Viitattu 9.7.2015.
  2. kotus.fi, Svenska ortnamn i Finland
  3. Ensimmäiset turvapaikanhakijat Inkeroisten vastaanottokeskukseen näinä päivinä Yle Uutiset. Viitattu 13.4.2017.
  4. Kaakon Viestintä Oy: Kouvolan viimeinen vastaanottokeskus Inkeroisissa on kohta tyhjä - Kouvolan Sanomat kouvolansanomat.fi. Viitattu 1.4.2018.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

{{#coordinates:}}: sivulla ei voi olla kuin yksi ensisijainen koordinaattimerkintä