Inkeroinen (Kouvola)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inkeroinen
Ingerois
Inkeroisten tehtaankirkko
Inkeroisten tehtaankirkko
Kaupunki Kouvola
Suuralue Anjalankosken suuralue
Kaupunginosa nro 33
Väkiluku 5 539 (31.12.2017)
Osa-alueet Anjala, Marinkylä, Teininkallio, Veikkola
Postinumerot 46900

Inkeroinen on Kouvolan 33. kaupunginosa[1] ja teollisuustaajama entisen Anjalankosken kaupungin alueella. Inkeroinen sijaitsee nykyisen Kouvolan kaupungin eteläosassa Kymijoen itärannalla vastapäätä entisen Anjalan pitäjän kirkonkylää.

Tilastokeskuksen mukaan Inkeroisten tilastollisessa taajamassa, joka käsittää myös Anjalan kirkonkylän, oli vuoden 2017 lopussa 4 892 asukasta.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkeroinen kuului ennen teollisuustaajaman syntyä Sippolan pitäjän Mämmälän kylään. Nimi Inkeroinen tuli käyttöön kylään syntyneen puuhiomon ja paperitehtaan mukaan, jotka perustettiin sen nimisen maakirjatalon maille vuonna 1872. Taajama kuului Sippolaan Anjalankosken kauppalan perustamiseen saakka vuonna 1975 ja Anjalankoskeen vuoden 2009 Kouvolaan liittämiseen saakka. Sillä on myös epävirallinen ruotsinkielinen nimi Ingerois[3].

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotkan radan Inkeroisten rautatieasemalta on henkilöjunayhteys Kouvolaan ja Kotkaan. Inkeroisten linja-autoasemalta pääsee Anjalan ja Porvoon kautta Helsinkiin.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkeroisissa on Stora Enson Anjalankosken tehtaat.lähde?

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inkeroisissa on tori, neljä kauppaa, Alko, kirjasto, partureita, uimahalli ja jäähalli, jossa kylän jääkiekkoseura Aakoo pelaa. Taajamassa sijaitsevat lisäksi mm. kaksi pizzeriaa. Inkeroisten vastaanottokeskus toimi Hotelli Kantrin entisissä tiloissa Inkeroisten keskustassa 2016-2018. Toimintaa ylläpiti Hoivapalvelu Metsätähti Oy.[4][5]

Inkeroisissa sijaitsee myös Kymenlaakson Opisto, joka on visuaalisiin aloihin erikoistunut kansanopisto sekä entisen Anjalankosken kaupungin alueella toimiva kansalaisopisto.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaupunginosajako koko kunnan alueelle Kouvolan kaupungin valtuuston pöytäkirja 23.03.2015. Kouvolan kaupunki. Viitattu 13.4.2017.
  2. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2013 Tilastokeskuksen PX-Web-tietokannat. 26.9.2014. Tilastokeskus. Viitattu 9.7.2015.
  3. kotus.fi, Svenska ortnamn i Finland
  4. Ensimmäiset turvapaikanhakijat Inkeroisten vastaanottokeskukseen näinä päivinä Yle Uutiset. Viitattu 13.4.2017.
  5. Kaakon Viestintä Oy: Kouvolan viimeinen vastaanottokeskus Inkeroisissa on kohta tyhjä - Kouvolan Sanomat kouvolansanomat.fi. Viitattu 1.4.2018.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.