Jäähalli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jäähalli on nimensä mukaisesti halli, jossa on jäädytetty pelialue. Pelialue on yleensä tekojäätä. Yleensä jäähallia käytetään urheilutarkoituksiin: jääkiekkoon, taitoluisteluun, kaukalopalloon, ringetteen ynnä muihin jääurheilulajeihin. Jäähalleja käytetään muihinkin tarkoituksiin, kuten messu- ja konserttitapahtumiin.

Yleisimmin jäähallit ovat pienehköjä eri rakennusmenetelmin rakennettuja hallirakennelmia. Suomessa on myös joitakin suurehkoja jäähalleja, kuten Hartwall-areena Helsingissä ja HK-areena Turussa.

Yleisesti jäähalleissa pidetään jäätä lähinnä elo–huhtikuun ajan. Tällöin jäätä jäähdytään useimmiten koneellisesti jään alla kiertävän putkiston avulla, putkiin johdetaan nestemäistä ainetta jonka lämpötila on hyvin alhainen, yleensä nestemäistä typpeä.

Jäähallit myös suojaavat urheilijoita sääolosuhteiden muutoksilta ja näin olen esimerkiksi jääkiekkoilijoiden jääharjoittelukausi pystytään aloittamaan jo kesähelteillä. Talvisin jäähalli pitää myös tuulen lumen ja pakkasen pois häiritsemästä urheilijoita sekä yleisöä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen jäähalli rakennettiin Kanadaan, Montrealiin vuonna 1875 ja seuraava Lontooseen 1876. Ensimmäistä kertaa jääkiekon maailmanmestaruudesta kilpailtiin jäähallissa vuoden 1958 kisoissa. Suomen ensimmäinen jäähalli Tampereen jäähalli valmistui vuonna 1965.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reino Laukkanen: Suomesta oppia maailman jäähalleihin Viitattu 24.11.2010. Suomen kieli

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.