Luettelo Suomen kansakouluista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli on luettelo Suomen kansakouluista tehdyistä luetteloista. Kansakoulujen lisäksi luetteloissa on mukana kansalaiskouluja, apukouluja ja kunnallisia keskikouluja. Suomessa on ollut useita tuhansia kansakouluja, joten teknisistä syistä luettelo on jaettu useampaan osaan vuoden 2018 maakuntajakoa käyttäen:

Kansakoululaitos lakkautettiin siirryttäessä peruskoulujärjestelmään. Varsinainen muutos alkoi vuonna 1972, kokeiluluontoisesti eräiden kuntien kansalaiskouluista jo vuonna 1968. Viimeisenä peruskoulujärjestelmään siirtyivät Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa vuonna 1977.

Luetteloissa käytetty aluejako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näiden luetteloiden pääasiallinen lähde on Suomen kansakoululaitoksen satavuotisjuhla-adressi, joka kuvaa vuoden 1966 tilannetta. Luetteloissa on noudatettu suunnilleen vuoden 1966 kuntajakoa, joten esimerkiksi Aitolahden kansakoulut on ilmoitettu Tampereen kohdalla. Jos kansakoulu on ollut usean kunnan yhteisessä käytössä, niin se esiintyy luetteloissa vain kerran sen kunnan kohdalla, jossa koulurakennus on sijainnut.

Adressista puuttuu tiedot joidenkin kuntien kansakouluista. Nämä kunnat ovat Enontekiö, Geta, Ikaalisten kauppala, Ilomantsi, Kangaslampi, Karjaan mlk,selvennä Karjala, Kemin mlk, Kestilä, Kirkkonummi, Kodisjoki, Korpilahti, Kumlinge, Kyyjärvi, Kökar, Laukaa, Längelmäki, Merijärvi, Mietoinen, Nastola, Nurmeksen mlk, Porvoon kaupunki, Pyhtää, Pyhämaa, Raahen kaupunki, Simo, Sotkamo, Sottunga, Sulva, Taivassalo, Uudenkaupungin mlk, Velkua ja Värtsilä.

Kuntia on joskus jaettu kuntaliitosten yhteydessä tai tehty osakuntaliitoksia. Wikipedian luetteloissa kunnat on ryhmitelty sen mukaan, mihin maakuntaan pääosa entisestä kunnasta kuuluu. Siten esimerkiksi Längelmäki on käsitelty Keski-Suomen luettelossa. Tästä johtuen luetteloissa esiintyy joitakin kouluja, jotka sijaitsevat maakuntien rajojen ulkopuolella.

Puuttuvista kouluista ja koordinaateista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luetteloihin on merkitty myös joidenkin muiden peruskartoilta tai muista lähteistä löytyneiden kansakoulujen nimet ja sijainnit, mutta tällaiset koulut on varustettu toistaiseksi lähdepyynnöllä, koska niiden nimiä ei ole satavuotisjuhla-adressissa. Kansakouluja on lakkautettu ennen vuotta 1966, ja sen jälkeen on vielä saatettu perustaa joitakin uusia ennen peruskoulujärjestelmään siirtymistä.

Kansakoulujen paikkoja on selvitelty koulujen nimien ja peruskartan paikannimien avulla. Maanmittauslaitoksen Vanhat painetut kartat -palvelun peruskarttoihin on merkitty kansakoulujen sijainteja ja näiden paikkojen koordinaatit on katsottu Kansalaisen Karttapaikasta. Koordinaateissa voi olla virheitä esimerkiksi siksi, että aina ei ole selvää, mihin rakennukseen kartan kansakoulumerkintä viittaa. Koulujen sijainti on myös voinut muuttua karttalehden eri painosten välillä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]