Kämmenniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kämmenniemi
Kämmenniemen keskustaa
Kämmenniemen keskustaa
Kaupunki Tampere
Suuralue Pohjoinen suuralue
Suunnittelualue Kämmen

Kämmenniemi on Tampereen kaupunginosa, tilastoalue sekä taajama entisen Teiskon kunnan alueella. Sen tärkeimpiä nähtävyyksiä ja rakennuksia ovat esimerkiksi Aunessilta ja Kämmenniemen koulu. Kämmenniemessä järjestetään muun muassa vuosittaiset Teiskon markkinat. Kämmenniemessä sijaitsee myös kirjasto ja Teiskon VPK:n paloasema. Kämmenniemessä sijaitsee myös Paarlahti, jota sanotaan Suomen ainoaksi vuonoksi. Virallisten määritelmien mukaan se ei kuitenkaan aivan täytä vuonon tunnusmerkkejä[1].

Kämmenniemen kautta kulkee Tampereen ja Ruoveden välinen seututie 338. Kylästä on matkaa Tampereen keskustaan noin 25 kilometriä.

Kämmenniemi mainitaan vuoden 1540 maakirjassa viiden talon kylänä nimellä Kemmenniemi, myöhemmin myös muodossa Kemenniemi. Pysyvää asutusta tiedetään olleen alueella ainakin jo 1300-luvulta lähtien. Aluksi kappeliseurakuntana Messukylään kuulunut Teisko itsenäistyi vuonna 1860. Vuoden 1972 alussa Teiskon kunta liitettiin Tampereen kaupunkiin, ja Kämmenniemen ensimmäinen asemakaava vahvistettiin pian kuntaliitoksen jälkeen. Suurin osa kadunnimistä pohjautuu seudun vanhoihin paikannimiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaiskioski: Pari kysymystä Näsijärvestä tampere.fi. 15.7.2003. Arkistoitu 30.9.2007. Viitattu 24.11.2020.
  2. Maija Louhivaara: Tampereen kadunnimet, s. 271. Tampereen museoiden julkaisuja 51, 1999, Tampere.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.