Tesoma

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tesomajärvi
Tessu
Kaupunki Tampere
Suuralue Lounainen suuralue
Suurpiiri Tesoma
Postinumerot 33310

Tesoma on Tampereen lounaiseen suuralueeseen kuuluva suunnittelualue ja aluekeskus noin kahdeksan kilometriä ydinkeskustasta länteen. Tesoman suunnittelualueeseen kuuluvat Epilänharjun, Tohlopin, Haukiluoman, Lamminpään, Myllypuron, Ikurin, Ristimäen ja Tesomajärven tilastoalueet. Tilastoalueet vastaavat suurin piirtein kaupunginosia.[1]

Tesomajärveä ympäröivät kaupunginosat myötäpäivään etelästä alkaen ovat Rahola, Kalkku, Ikuri, Haukiluoma, Lamminpää, Tohloppi sekä Ristimäki. Tesoman yleissuunnittelualueen väkiluku 9.5.2012 oli 7703 (Tampere 215 168).[2]

Vuonna 1970 valmistunut sienen muotoinen Tesoman vesitorni sijaitsee alakoulun yläpuoleisessa mäessä, joka on Tampereen neljänneksi korkein paikka. Vesitornin tilavuus on 5 000 m³.

Halkaisijaltaan noin 300-metrisen ja pinta-alaltaan kuuden hehtaarin laajuisen Tesomajärven molemmilla puolilla on kaupungin uimaranta; luontaisesti järven rannat ovat suoperäiset. Järven syvin kohta on kuusi metriä. Myllyoja on lähdepohjaisen järven laskuoja järven koillisrannalla, oja kulkee Myllypuron ja Ikurin kaupunginosien kautta Nokian Vihnusjärveen, sen itäpäähän.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesoma on enimmäkseen 1960-luvulla rakennettua betonilähiötä, jossa alussa olivat lähinnä vain Voiman kauppa ja baari sekä E-Öljyn huoltoasema Tesomajärvenkadun varrella. Pankkiauto kävi nykyisen Tesoman Kioski Pizza Kebabin kohdalla (Ennen Kymppikioski), ja myöhemmin siinä kääntyi TKL:n bussi numero 4 1960-luvulla. Sittemmin linjaa jatkettiin Ikuriin Virontörmänkadulle eli Tesomajärven länsipuolelle järven ja Ikurin omakotialueen väliin 1970-luvulla rakennetulle kerrostaloalueelle.

Vuosina 196469 Tesoman alueelle valmistui yli 800 kerrostaloasuntoa ja väkiluku yli 3 000 asukkaan. 1980-luvulla se kuitenkin laski alle 2 000:een.

Ensimmäinen K-kauppa, nimeltään Irma, sijaitsi lastentarhan alakerrassa. Myöhemmin aloitettiin kauppakeskus Länsitorin rakentaminen Tesomankadun itäpäähän. Länsitori käsitti alun perin lähinnä K-marketin (kauppiaana ensin Leo Tanskanen, sen jälkeen Simo Lignell, nykyään Ari Ruissalo), joka vuosi vuodelta laajeni nykyisiin mittasuhteisiin kasvattaen ympärilleen laajan liikekeskuksen. Länsitorin nimi muuttui uuden kauppiaan, Ari Ruissalon myötä Länsiportiksi. Syksyllä 2008 Länsiporttia remontoitiin.

Alkuaikoina Tesomalle pääsi junallakin, lättähattu pysähtyi Raholan seisakkeella rautatien tasoristeyksen tuntumassa. Linja-autoliikenteen parantumisen myötä juna lakkasi pysähtymästä, ja tasoristeyskin on aikoja sitten korvattu Vanamonkadulta Raholaan johtavalla alikäytävällä. Raideliikenneyhteys saattaa kuitenkin palata joko lähijunan tai kaupunkiraitiotien muodossa.

Tesoman kirkko vihittiin 1978. Siihen saakka tesomalaiset käyttivät Pispalan kirkkoa. Tesoma kuuluu Harjun seurakuntaan.

Pitkän odottelun jälkeen vuonna 1998 Tesomalle saatiin myös uimahalli ja jäähalli, jotka rakennettiin Tesomajärven koillispuolelle, muutaman sadan metrin päähän. Jäähallia laajennettiin vuonna 2005 yhdellä uudella kentällä.

Vuonna 2016 Tohlopin kaupunginosaan valmistui Tesoman palloiluhalli, jota käyttävät muun muassa koripalloseura Raholan Pyrkivä ja alueen koululaiset.[3][4]

Nykypäivää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Tesoma on läntisen Tampereen aluekeskus.lähde?

Tesomalle on rakenteilla uusi ostoskeskus. Se tulee sijaitsemaan samalla kohdalla missä oli Länsikeskus niminen liikekeskus, jossa olivat sijainneet Tesoman majatalo, R-kioski,Nordea-pankki, Tiimari ja Länsikirppis. Vanha rakennus on purettu vuoden 2016 alussa.

3. huhtikuuta 2006 julkaistiin Tesoman kaupunginosakirja, joka on Tampereen kaupunginosat -julkaisusarjan XXIII teos. Kirja käsittää Tesoman neljä vuosikymmentä, ja sen on toimittanut tietokirjailija Raine Raitio.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]