Kissanmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kissanmaa
Kissanmaalle tyypillisiä 1950-luvun kerrostaloja Kissanmaankadulla.
Kissanmaalle tyypillisiä 1950-luvun kerrostaloja Kissanmaankadulla.
Kaupunki Tampere
Suuralue Keskinen suuralue
Suunnittelualue Sampo
Postinumero(t) 33530
Lähialueet Ruotula, Uusikylä, Hakametsä, Kaleva, Kauppi.
Baptistikirkko Kissanmaankadulla.
Hakametsän jäähalli

Kissanmaa on Tampereen kaupunginosa idässä Teiskontien varressa. Se kuuluu aluejaossa luokkaan 2, Sampo. Keskustaan Kissanmaalta on 3 kilometriä ja bussilinjoja kulkee useita. Alueena Kissanmaata pidetään rauhallisena. Kissanmaata ympäröi idässä Ruotula ja Uusikylä, etelässä Hakametsä, lännessä Kaleva ja pohjoisessa Kauppi. Kissanmaan tilastoalueen väkiluku vuonna 2020 oli 2774[1]. Asuintaloista pääosa on omakotitaloja, mutta alueen länsiosassa on myös erikokoisia kerrostaloja. Parhaiten alue tunnetaan siellä sijaitsevasta Suomen ensimmäisestä, vuonna 1965 valmistuneesta Hakametsän jäähallista ja harjoitushallista.

Kissanmaa-nimi on esiintynyt ensimmäisen kerran vuonna 1913, kun alue liitettiin Tampereeseen Hatanpään maakaupan yhteydessä. Kissanmaalla viitattiin kapeaan metsäiseen alueeseen, joka ulottui Näsijärveltä Iidesjärvelle. Kissanmaa-nimi esiintyi myös jo vuoden 1916-17 osoitekartassa. Noihin aikoihin maa-alueita nimettiin eläinten mukaan. Suuret palstat nimettiin isojen eläinten mukaan, kun taas pienet ja mitättömät alueet saivat pienten eläinten nimiä. Kissanmaa-nimi olisi siis annettu kuvastamaan alueen pienuutta. Kissanmaa-nimitys saattaa myös johtua siitä, että alueella tavattiin ilveksiä vielä 1800-luvun lopulla. Nimen taustalla saattaa olla myös palstannimi Kissankorpi, joka esiintyi Hugo Hackstedtin vuonna 1869 laatimassa kartassa Hatanpään kartanon tiluksista.[2] On myös mahdollista, että Kissanmaa-nimi viittaa ilveksiin, joita alueella tiedetään esiintyneen runsaasti vielä 1800-luvun lopulla.[3]

Useat Kissanmaan kadunnimistä liittyvät eläimiin tai entisajan metsästykseen (esimerkiksi Sudenkatu ja Vasamakatu). Kissanmaalle vahvistettiin asemakaava vuonna 1958. [4] Kissanmaan aukiolla toimi ennen postioikeuksinen kioski sekä Kissankulma-pub.

Tulevaisuudessa Kissanmaalle aiotaan rakentaa paljon uutta. Alueelle on suunniteltu esimerkiksi Hakametsä Sport Campus [5].

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella toimii K-Market, pizzeria, seurakunta, useita parturikampaamoita, sekä Tapparan junioriyhdistyksen ja kannattajien toimistot, Tampereen jäähalli, Tampereen harjoitusjäähalli, autokoulu sekä päiväkoti. Lähimmät kauppakeskukset ovat Kauppakeskus Kale ja Kalevan Prisma.

Kissanmaan rajalla Teiskontien pohjoispuolella sijaitsee Tampereen yliopistollinen sairaala, jonka työntekijöille tarkoitetut asunnot ovat Kissanmaan eteläpäädyssä. Teiskontien eteläpuolella sijaitsee Kissanmaan perhetukikeskus.

Oppilaitoksista Kissanmaan ala-aste toimii yhteistyössä Sammon yläasteen kanssa. Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Kaupin kampukset sijaitsevat naapurikaupunginosassa Kaupissa. Kissanmaalla sijaitsee myös opiskelija-asuntoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Louhivaara, Maija (1999) Tampereen kadunnimet. Artikkeli V, Kissanmaa, Uusikylä. s. 107-109.
  • Hinnerichsen, Miia (2007) Kissanmaa. Rakennetun ympäristön inventointi. Loppuraportti s. 4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ekholm, Virpi: Aamulehti (artikkeli on vain tilaajille) Aamulehti. 21.5.2022. Viitattu 19.11.2022.
  2. Maija Louhivaara: Tampereen kadunnimet, s. 107. Tampereen museoiden julkaisuja 51, 1999, Tampere.
  3. Hinnerichsen, Miia: Kissanmaa. Rakennetun ympäristön inventointi Loppuraportti docplayer.fi. 18.12.2007. Viitattu 19.11.2022.
  4. Louhivaara 1999, s. 107.
  5. Hakametsä Sport Campus

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]