Peltolammi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltolammi
Peltsu
Peltolammin järvi
Peltolammin järvi
Kaupunki Tampere
Suuralue Eteläinen suuralue
Suunnittelualue Peltoo
Osa-alueet Palokallio
Postinumerot 33840
Lähialueet Lakalaiva, Multisilta, Vuores

Peltolammi on Tampereen kaupunginosa, joka sijaitsee vanhan Lempääläntien varrella, Rautaharkon, Lakalaivan ja Multisillan välissä, noin kuuden kilometrin päässä keskustasta. Asuntoalueen lounaispuolella sijaitsee samanniminen pienehkö järvi, jonka korkeus merenpinnasta on 104,6 metriä ja Pyhäjärven pinnasta noin 27 metriä. Kaupunginosan länsirajalla on Tampereen ja Helsingin välinen rautatie, jonka toisella puolella on Sarankulman kaupunginosa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltolammin alue kuului aikanaan Hatanpään kartanon maa-alueisiin. Tampereen kaupunki osti kartanon maat 1900-luvun alussa. Alue säilyi kuitenkin maaseutuna ja sai ensimmäisen asemakaavansa vasta sotien jälkeen vuonna 1948. Tällöin alue kaavoitettiin omakotirakentamiseen, mutta syystä tai toisesta laajamittaista omakotirakentamista ei kuitenkaan tapahtunut. Vuonna 1965 alue kaavoitettiin uudelleen, tällä kertaa kerrostalotonteiksi. Ensimmäinen kerrostalo alueelle valmistui vuonna 1966. Seuraavan viiden vuoden aikana alueelle rakennettiin noin 1000 asuntoa. Rakentamisen rahoittivat Hämeen Työväen Säästöpankki ja Postisäästöpankki, mistä juontavat alueen kadunnimet Säästäjänkatu, -kuja ja -tori. [1] 1990-luvulla rakennettiin myös Peltolammin alueeseen kuuluva Palokallion alue. Palokallio mukaan lukien Peltolammilla on nykyisin noin 2000 asuntoa ja 3500 asukasta.

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOAS ylläpitää alueella opiskelija-asuntoja.[2] Vuokra-asuntoja opiskelijoille ja työssäkäyville nuorille Peltolammin alueella tarjoaa myös Kiinteistö Oy Opintanner.[3]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltolammilla sijaitsee peruskoulu (luokat 1–6), jonka yhteydessä toimii lähikirjasto sekä hammashoitola ja lastenneuvola. Lisäksi Peltolammilla on apteekki ja päiväkoti. Alueella on R-kioski ja kaksi kauppaa, M-Market Peltsu ja K-Market Peltolammi, jonka yhteydessä toimii asiamiesposti. Peltolammilla on myös pub, lounaskahvila sekä Pizzeria Kebab Nina[4].

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 perustettiin alueelle Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue. Pärrinkoski sijaitsee Peltolammin laskupurossa lähellä rautatietä. Pärrinkoskella sijaitsi myös 1500-luvulta alkaen vesimylly. Myllystä on nykyisin jäljellä padon jäänteet ja 1920-luvulla rakennettu entinen myllypirtti.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Louhivaara: Tampereen kadunnimet, s. 126−128. Tampereen museoiden julkaisuja 51, 1999, Tampere.
  2. Peltolammin opiskelija-asuntola
  3. Peltolammin vuokra-asuntoja
  4. Pizzeria Kebab Nina Oy - Tampere - fonecta.fi www.fonecta.fi. Viitattu 21.4.2017.
  5. Pato ja pirtti muistuttavat Peltolammin myllystä, YLE Uutiset Tampere 8.11.2010