Peltolammi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltolammi
Peltsu
Peltolammin järvi
Peltolammin järvi
Kaupunki Tampere
Suuralue Eteläinen suuralue
Suunnittelualue Peltoo
Osa-alueet Palokallio
Postinumero(t) 33840
Lähialueet Lakalaiva, Multisilta, Vuores

Peltolammi on Tampereen kaupunginosa, joka sijaitsee vanhan Lempääläntien varrella, Rautaharkon, Lakalaivan ja Multisillan välissä, noin kuuden kilometrin päässä keskustasta. Asuntoalueen lounaispuolella sijaitsee samanniminen pienehkö järvi, jonka korkeus merenpinnasta on 104,6 metriä ja Pyhäjärven pinnasta noin 27 metriä. Kaupunginosan länsirajalla on Tampereen ja Helsingin välinen rautatie, jonka toisella puolella on Sarankulman kaupunginosa.

Varhaisin asiakirjamaininta Peltolammista löytyy Turun tuomiokirkon keskiaikaisesta kopiokirjasta, niin kutsutusta Mustasta kirjasta. Kirjassa on vuoden 1450 tienoilla laadittu luettelo Ylä-Satakunnan erämaista, joista yksi on Peltolamminsara. Vuonna 1569 tehdyn katselmuksen mukaan Peltolamminsaran omisti Tammerkosken tilan isäntä Vaininen. 1600-luvulla Peltolammin metsänvartijan torppa kuului Tammerkosken kartanoon, ja torpan isäntä oli myös kartanon tynnyrintekijä.[1]

Peltolammin alue kuului aikanaan Hatanpään kartanon maa-alueisiin. Tampereen kaupunki osti kartanon maat 1900-luvun alussa. Alue säilyi kuitenkin maaseutuna ja sai ensimmäisen asemakaavansa vasta sotien jälkeen vuonna 1948. Tällöin alue kaavoitettiin omakotirakentamiseen, mutta syystä tai toisesta laajamittaista omakotirakentamista ei kuitenkaan tapahtunut. Vuonna 1965 alue kaavoitettiin uudelleen, tällä kertaa kerrostalotonteiksi. Ensimmäinen kerrostalo alueelle valmistui vuonna 1966. Seuraavan viiden vuoden aikana alueelle rakennettiin noin 1000 asuntoa. Rakentamisen rahoittivat Hämeen Työväen Säästöpankki ja Postisäästöpankki, mistä juontavat alueen kadunnimet Säästäjänkatu, -kuja ja -tori.[1] 1990-luvulla rakennettiin myös Peltolammin alueeseen kuuluva Palokallion alue. Palokallio mukaan lukien Peltolammilla on nykyisin noin 2000 asuntoa ja 3500 asukasta.

Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOAS ylläpitää alueella opiskelija-asuntoja.[2] Vuokra-asuntoja opiskelijoille ja työssäkäyville nuorille Peltolammin alueella tarjoaa myös Pirkan Opiskelija-asunnot (POAS).

Peltolammilla sijaitsee peruskoulu (luokat 1–6), jonka yhteydessä toimii lähikirjasto sekä lastenneuvola. Peltolammille on suunnittelussa uusi koulu. Peltolammilla on käytössä väistötilat sisäilmaongelmien vuoksi.[3] Lisäksi Peltolammilla on apteekki ja päiväkoti. Alueella on R-kioski ja yksi kauppa, K-Market Peltolammi, jonka yhteydessä toimii asiamiesposti. Peltolammilla on myös pub, lounaskahvila sekä Pizzeria Kebab Nina[4].

Vuonna 1992 perustettiin alueelle Peltolammin-Pärrinkosken luonnonsuojelualue. Pärrinkoski sijaitsee Peltolammin laskupurossa lähellä rautatietä. Pärrinkoskella sijaitsi myös 1500-luvulta alkaen vesimylly. Myllystä on nykyisin jäljellä padon jäänteet ja 1920-luvulla rakennettu entinen myllypirtti.[5]

  1. a b Maija Louhivaara: Tampereen kadunnimet, s. 126−128. Tampereen museoiden julkaisuja 51, 1999, Tampere.
  2. Peltolammin opiskelija-asuntola (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Tampereen Peltolammin koulu siirtorakennukseen odottamaan hyvinvointikeskustaYle Viitattu 23.5.2024
  4. Pizzeria Kebab Nina Oy - Tampere - fonecta.fi www.fonecta.fi. Arkistoitu 22.4.2017. Viitattu 21.4.2017.
  5. Pato ja pirtti muistuttavat Peltolammin myllystä, YLE Uutiset Tampere 8.11.2010