Niihama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tampereen kaupunginosaa. Japanin kaupungista katso Niihama (Ehime).
Niihama
Kaupunki Tampere
Suuralue Koillinen suuralue
Suunnittelualue Tasa
Koordinaatit 61°31′10″N, 023°53′04″E
Kaupunginosa nro 030
Postinumero(t) 33560
Lähialueet Kauppi, Ruotula, Takahuhti, Pappila, Linnainmaa, Atala, Tasanne, Olkahinen
Vanha mökki Niihaman siirtolapuutarhamuseossa.

Niihama on Tampereen kaupunginosa. Alue on metsäistä ja lähinnä ulkoilukäytössä. Siellä kulkee talvisin hiihtolatuja, ja alueella on myös vesiurheilukeskus ja Niihaman ryhmäpuutarha. Niihama rajoittuu lännessä Kauppiin, pohjoisessa Näsijärveen, etelässä Teiskontiehen ja idässä valtatiehen 9.

Niihaman alueella sijaitsevia järviä ovat Alasjärvi, Toritunjärvi ja Niihamanjärvi.

Niihaman nimen alkuperä on tuntematon. On mahdollista, että nimeen sisältyy alasaksalainen miehennimi Nidhad tai Nihhad, jonka arvellaan olevan Hattulan kunnan Nihattulan taustalla.[1] Nimi esiintyi asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1763 järven nimenä muodossa Nihamis Järvi. Järven rannoilla oli Messukylän talojen niittyjä. Teiskontieltä (valtatie 12) Niihamaan johtava tie on nimetty Niihamankaduksi vuonna 1983.[2]

Niihamassa sijaitsee Niihaman ulkoilumaja, jossa toimii kahvila. Maja on alun perin ollut siirtolaistila, jonka rakensi jatkosodan jälkeen Kaukolasta Karjalankannakselta muuttanut Olkinuoran perhe. Tampereen kaupunki osti tilan perheeltä 1960-luvulla, minkä jälkeen kahvilan toiminnasta ovat vastanneet eri yrittäjät. Niihamassa on myös grillikatos, jossa on mahdollisuus paistaa makkaraa. Paikalla on myös kuntoilulaitteita. Majan ohi kulkee ulkoilureitti Kaupista Atalaan ja Kangasalan puolelle.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jouko Vahtola, En gammal germansk invandring till västra Finland i bynamnens belysning. Historisk Tidskrift för Finland 3 / 1983, 276.
  2. Maija Louhivaara: Tampereen kadunnimet, s. 102–103. Tampereen museoiden julkaisuja 51, 1999, Tampere.
  3. Ville Kulmala: Tälle yritykselle runsas lumitilanne on ollut äärimmäisen hyvä uutinen – joskin perinteinen paikka on viime vuosina satsannut entistä enemmän ympärivuotisuuteen. Pirkanmaan Yrittäjä 2/2019 (5. maaliskuuta 2019), s. 45–47. Tampere: Pirkanmaan Yrittäjät ry.
  4. Korpela,Juho: Suosittu ulkoilumaja voi pian sulkea ovensa Tampereella – yrittäjä irtisanoi sopimuksensa, kaupunki neuvottelee nyt toiminnan jatkosta 25.1.2023. Aamulehti.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.