Säynätsalo (saari)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Säynätsalo
Säynätsalo kuvattuna etelästä Satasarviselta
Säynätsalo kuvattuna etelästä Satasarviselta
Koordinaatit 62°08′25″N, 025°46′09″E
Vesialue Päijänne
Valtio
Valtio Suomi
Maakunta Keski-Suomi
Kunta Jyväskylä
Väestö
Väkiluku n. 3 000
Asutuskeskukset Säynätsalo

Säynätsalo on Pohjois-Päijänteen saari Jyväskylän Säynätsalon kaupunginosassa. Saari on Säynätsalon entisen kunnan kirkonkylä. Se on yhteydessä mantereeseen pääasiassa pengertiellä, Lehtisaareen Louhunsalmen riippusillalla.

Säynätsalon pinta-ala on 1,3 neliökilometriä. Maaperä on hiekkaa ja savea. Saaren keskellä on männikkörinteinen maankohoama. Säynätsalon rantaviiva on monimuotoinen. Saaren itäpuolella on Hauhonselkä.[1] Päijänteen läntisestä mannerrannasta Säynätsalon erottaa Kinkosalmi[2]. Saareen työntyy koillisesta Sisälmyslahti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säynätsalossa ei ollut ihmisasutusta ennen kuin Johan Parviainen siirsi tehtaansa sinne vuonna 1897.[3] Parviaisen ostaessa Korpilahden kuntaan kuuluneen Säynätsalon saaren, oli koko saaressa ainoastaan yksi lato eikä lainkaan pysyvää ihmisasutusta.[4]

Ennen Säynätsalon ja mannerrannan välisen tieyhteyden rakentamista saareen ja sieltä pois kuljettiin lossilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomenmaa-kirjasarja, osa 7 (1978), s. 204
  2. http://tapsukka.kuvat.fi/kuvat/OMAT+KUVAT/Saarivaltakunnan+maisemat.../
  3. Säynätsalon lyhyt historia jyvaskyla.fi. Jyväskylän kaupunki. ”Säynätsalon teollisuusyhdyskunta sai alkunsa vuonna 1897, kun kauppaneuvos Johan Parviainen osti Säynätsalon asumattoman saaren.” Viitattu 28.8.2016.
  4. Särkijärvi, Mika: Kesäkoulu lähtee Säynätsaloon jkl.fi. 1.6.2005. Jyväskylän kaupunki. ”Kun kauppias Johan Parviainen ryhtyi 1897 rakentamaan Säynätsaloon sahaa, oli koko saaressa vain yksi lato.” Viitattu 28.8.2016.
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.