Rantola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rantola on kylä Sauvossa ja vuonna 1969 Sauvoon liitetyn Karunan kunnan keskuskylä. Kylä sijaitsee noin kahdentoista kilometrin päässä Sauvon keskustasta. [1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantola oli alkujaan rälssitalo Kasklahden kylässä, josta tuli alueen keskuspaikka, kun paikalle rakennettiin vuonna 1912 pieni sähkölaitos, josta tuli nykyinen sähköyhtiö Caruna. Nykyään se kattaa osat Kasklahden lahden pohjoispuolella ja Sydänmaan lahden eteläpuolella kylistä. Kylän läpi kulkee Karunantie, johon kuuluva vuonna 1962 rakennettu silta yhdistää kaksi lahden toisistaan erottamaa Karunan osaa.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylässä toimii Rantolan puoti[2] ja Rantolan kievari[3]. Sauvon kädet ovat pitäneet entisessä Rantolan ja sittemmin Karunan vanhassa meijerissä kesäisin eri taiteilijoiden näyttelyitä.[4] Alueella on suoramyyntitiloja, kuten Gresblölen tila[5] ja Salmensuun tila[6].

Alueella toimii Karunan kyläyhdistys.[7] Karunan nuorisoseuran talo on Karunan urheilijoiden ylläpitämä yleisötila. Nuorisoseuran talon yhteydessä on tanssilava.[8] Kylän alueella on yleinen uimaranta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.