Paarlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paarlahti
Aunessilta ylittää Paarlahden.
Aunessilta ylittää Paarlahden.
Valtiot  Suomi
Paikkakunta Tampere (Teisko)
Koordinaatit 61°39′N, 23°57′E
Mittaustietoja
Pituus 10 km
Paarlahti

Paarlahti on kapea Näsijärven lahti Kämmenniemessä Tampereella. Kapean muotonsa takia se on joskus määritelty myös vuonoksi. Se on noin kymmenen kilometriä pitkä ja enimmillään noin 60 metriä syvä[1]. Näsijärveltä Paarlahteen pääsee Aunessillan salmen ja Kaitaveden kautta. Pitkän Paarlahden sivuilla olevia vesialueita ovat Kuuslahti, Matehinen ja Sisaruspohja.[2]

Suomessa ei vallitsevan käsityksen mukaan ole varsinaisia vuonoja, kuten vaikkapa Norjassa. Paarlahtea on kuitenkin monesti kutsuttu Pohjolan pisimmäksi sisämaavuonoksi ja tietyllä tavalla se täyttääkin vuonon määritelmän, sillä se on kapea ja pitkä sekä hyvin syvä ja jyrkkärantainen. Vuonoissa ei kuitenkaan yleensä ole saaria, joita Paarlahdessa taas on[3]. Paarlahdessa on kaksi Salmisaarta sekä Hirsisaari, Isosaari (Kuusniemen saari), Kompansaari, Kulkkilan Isosaari, Mustasaari, Pyörösaari ja Vähäsaari (Pikkusaari). Kulkkilan Isosaaressa sijaitsee Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien omistama leirikeskus.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.fma.fi/virtualboat/5_aunessilta.html
  2. Paarlahti; Kansalaisen karttapaikka
  3. http://palvelut.tampere.fi/osallistu/kansalaiskioski/kysymys.phtml?id=14
  4. Tampereen Aitolahden ja Teiskon kulttuuriympäristöselvitys (PDF) s. 69. Tampere: Tampereen kaupunki, 2015. Viitattu 15.4.2020.
  5. Niemelä, Jari: Tamperelaisen Tiedon Portaat: Tampereen asiat aasta yyhyn, s. 61. Tampere: Tampere-Seura, 2008. ISBN 978-952-5558-05-0.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.