Riikola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Halikon kylästä. Riikolan kylät sijaitsevat myös Venäjän puolella Pietarissa ja Jääskessä.

Riikola on Halikon kylä, joka sijaitsee Purilanjokilaaksossa kunnan keskiosissa. Riikola muodostaa Jokikausta-nimisen alueen yhdessä Montolan, Karvalan, Kanniston, Kalkkilan, Villikkalan ja Mätikön kylien kanssa. Kaikki nämä sijaitsevat Purilanjokea mukailevan Jokikaustan tien varrella Villikkalaa lukuun ottamatta.

Purilanjokilaakso on yksi Halikon varhaisimmista pysyvän asutuksen alueista. Riikolakin on asutettu viimeistään varhaiskeskiajalla ja varhaisin maininta Riikolasta on vuodelta 1440. Jokikausta sen sijaan on syntynyt vasta 1900-luvulla. Kylässä oli vuoden 1540 maakirjan mukaan vain Riikolan talo, joka on ilmeisesti myöhemmin jakautunut Ylöstaloksi ja Alastaloksi. Riikolan lounaisosissa oli rinnakkain sotilaan ja rakuunan torpat. Isojako toteutettiin vuonna 1784, ja se rikkoi tyypillisen kylärakenteen. Torpparilaki tai siirtoväen asuttaminen eivät aiheuttaneet suuria muutoksia kylärakenteeseen, eikä siellä edelleenkään ole monta maatilaa.

Riikolan maasto laskee länsiosan metsäiseltä Ukonmäeltä viljeltyjen tasankojen halki Purilanjokeen. Kylän etelärajana toimii jokeen laskeva Seijärinoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turun maakuntamuseon SARAKUM-projekti: Halikon kulttuuriympäristö ja arvot
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.