Pöylä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pöylä (ruots. Böylä) on kylä Halikossa entisen Angelniemen kunnan alueella. Pöylä oli Angelniemen pohjoisimpia kyliä ja sijaitsee aivan Paimion rajan tuntumassa.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtaosa Pöylästä on metsäisiä kallioita, joista yksi on muinainen linnavuori. Kyläkeskus sijaitsee mäkien etelälaidassa Pöylän- ja Sauvonteiden risteyskohdassa. Kylän etelärajana toimii Vainionjoki, ja ojan ja kyläkeskuksen välinen alue on viljeltyä. Kylän pohjoisosista virtaa Ketunniitynoja, joka yhtyy Vainionjokeen. Pöylän kyläkeskus muistuttaa vanhaa yhtenäistä kylämäkeä. Kylä oli aikoinaan aikakaudelleen iso keskus, jossa oli oma osuuskauppa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöylässä on ollut asutusta jo esihistoriallisella ajalla, sillä kylän pohjoisosassa on ollut linnavuori, joka on asutettu pysyvästi viimeistään rautakauden alussa. Itse Pöylän kylä on kuitenkin syntynyt myöhemmin. Kylä lienee sauvolainen uudisasutuskylä, sillä se on kuulunut hallinnollisesti Sauvoon 1500-luvulla. Lisäksi Pöylä on kuulunut ruotsalaisen vero-oikeuden piiriin, mihin kuuluivat 1300-luvun jälkeen perustetut kylät.

Ensimmäinen kirjallinen lähde Pöylästä on vuodelta 1587. Kylässä on ollut tuolloin jopa viisi kantatilaa. Torpat ilmestyivät kylään vasta 1800-luvun puolessa välissä, ja ne itsenäistyivät varsin pian torpparilain myötä. 1940-luvulla R. Fagerlund perusti yksityiskaupan, josta kehittyi Böylän Osuuskauppa. Kylä alkoi kuihtua 1970-luvulla, jolloin osuuskauppakin lakkautettiin. Nykyisin kylä on Halikon syrjäseutua, jossa ei ole palveluita eikä hyviä kulkuyhteyksiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turun maakuntamuseon SARAKUM-projekti: Halikon kulttuuriympäristö ja arvot