Sauvonkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sauvonkylä on yksi Halikon suurimmista kylistä kunnan pohjoisosassa Vaskiolla. Sauvonkylä ulottuu Vaskion keskustasta aivan Marttilan kunnanrajalle saakka.

Sauvonkylän maisemaa leimaa Salo–Aura -tie, joka kulkee kylän halki. Kylän pohjoisosa on harvaan asuttua metsää, mutta etelämpänä on kumpuista peltomaisema, jota rikkoo ojat ja purot sekä hajanainen asutus. Kylän suuret kantatilat sijaitsevat Vaskion keskustan pohjoisosassa, joiden lisäksi eripuolilla kyläaluetta on maatiloja, jotka ovat olleet entisiä torppia tai siirtoväen ja rintamamiesten asutusta.

Sauvonkylä on myöhäiskeskiaikainen uudisasutuskylä ja ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1533. Kylä paloi 1560-luvun alussa, minkä vuoksi kyläkeskus siirrettiin hieman itään alkuperäisestä paikasta. Hallinnollisesti kylä kuului Marttilaan vuoteen 1860 asti, vaikka samalla se on ollut Halikon emäseurakunnan piirissä. Suurilla kantatiloilla on ollut huomattavan paljon torppia, jotka kaikki itsenäistyivät 1900-luvun alussa. Kunta osti kylän kantatilan Mäen vuonna 1921 ja sinne perustettiin Vaskion toinen kansakoulu. Mäenkoulu toimi peruskouluna vielä vuoteen 2006 asti.

  • Turun maakuntamuseon SARAKUM-projekti: Halikon kulttuuriympäristö ja arvot
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.