Noukkila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Noukkila on kylä Salon länsiosassa entisen Halikon kunnan alueella. Kylä sijaitsee Paimion rajan lähellä Hajalan ja Vaskion välisellä harvaan asutulla alueella E18-moottoritien pohjoispuolella. Historiallisesti kylän ydinalue on sijainnut aivan Kydön kylässä kiinni, mutta tuloksena tilusjärjestelyistä 1800-luvulla kylän nykyinen alue on Kydön pohjoispuolella Kumiossa Halikon Wiurilan kartanon entisen ulkotilan Tapiolan luona.

Noukkila on harvaan asuttua aluetta Hajalan ja Vaskion välisen Tapiolantien varrella. Noukkilassa on suuria peltoalueita, joita halkoo Tapiolanoja, mutta suurin osa kyläalueesta on asumatonta metsä- ja suomaisemaa monine kalliomäkineen.

Noukkila on halikkolaisittain nuori kylä. Sitä ei ole esimerkiksi merkitty vuoden 1540 maarekisteriin. 1780-luvulla Noukkilan kantatila on toiminut kruunun ratsutilana. Valtaosa Noukkilasta on ollut Wiurilan kartanon omistuksessa ja kantatilan lisäksi Viurilan ulkotila Tapiola on ollut merkittävä maatila. Siellä on ollut muun muassa meijeritoimintaa. 1800-luvun lopun isojaonjärjestelyssä Noukkilan maa-alueita on muutettu siten, että vieläkin olemassa oleva Noukkilan kantatila on jäänyt Kydön kylän maille, ja koko Noukkilan kylään kuuluva alue on osana tilusjärjestelyä siirretty Tapiolan läheisyyteen Kydön ja Noukkilan kylien entiselle takamaalle.[1][2]

Noukkila on hiljentynyt palveluiden siirtyessä taajama-alueille. Nykyisin Noukkilassa on jäljellä muutamia maatiloja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun maakuntamuseon SARAKUM-projekti: Halikon kulttuuriympäristö ja arvot
  2. Maanmittaushallitus, Maanmittaushallituksen uudistusarkisto. Halikko, Kytö; Isojaonjärjestely Kytö nimisessä kylässä sekä Noukkilan yksinäistilan kartta ja asiakirjat 1892-1892 (A9:33/1-10). Arkistolaitos. Kartan verkkoversio Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa (viitattu 8.11.2015)
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.