Lahnajärvi (kylä Salossa)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lahnajärven taukopaikka vuonna 2013 Lahnajärven kylässä Lahnajärven rannalla.

Lahnajärvi on kylä entisessä Suomusjärven kunnassa, joka sittemmin liitettiin Salon kaupunkiin. Lahnajärvi sijaitsee suunnilleen Helsingin ja Turun puolivälissä, ja sen kautta kulkevat sekä nykyisin moottoritieksi rakennettu valtatie 1, jolla on siellä liittymä, että sen vieressä oleva entinen valtatie, nykyinen seututie 110.

Kylään Lahnajärven rannalle valtatien varteen perustettiin 1950-luvulla Suomen ensimmäinen taukopaikka, jossa oli muun muassa kahvila, ravintola ja huoltoasema ja jonka kohdalla linja-autojen pikavuorotkin pysähtyivät. Lahnajärven taukopaikka oli toiminnassa, kunnes uusi moottoritie valmistui vuonna 2008. 1980-luvulla Lahnajärvelle perustettiin lyhytikäiseksi jäänyt vesipuisto.lähde?

Lahnajärvi oli paljon otsikoissa MuurlanLohjan-moottoritien tunnelien turvallisuusjärjestelmien testauksen takia. Jonkin aikaa se oli moottoritien päätepisteenä Turun suunnasta tultaessa, sillä Lahnajärven ja Lohjan välinen osuus moottoritiestä valmistui viimeisenä. Myöhemmin, kun tunneleiden turvallisuusjärjestelmiä testattiin, oli Lahnajärven eritasoliittymä ollut moottoritien pää, milloin mistäkin suunnasta.lähde?

Kylä mainitaan arkistolähteissä ensi kerran 1530, ja vanhin kyläkartta on vuodelta 1827, jolloin kylässä oli kuusi taloa.[1]

Lahnajärvellä on Rotomänty, vankka ja vanha suojeltu mänty.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Museovirasto, rakennettu kulttuuriympäristö, (Arkistoitu – Internet Archive) viitattu 5.8.2013
  2. Maisemapuut ovat ympäristön komistus (Internet Archivessa, tallennettu 2.5.2014) Ts.fi. 7.4.2007. Turun Sanomat. Arkistoitu 2.5.2014. Viitattu 14.9.2015.