Isokuusto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Isokuusto eli Kuusto on kylä Salon kaupungin Perniössä. Kuusto sijaitsee aivan Perniön lounaiskolkassa. Ainoa tie Kuustoon kulkee naapurikylän Latokartanon kautta.

Isokuusto sijaitsee Hamarjärven itärannalla ja kylän alue myötäilee järvestä lähtevää Kuustonojaa aina Kiskonjokeen saakka. Alavaa kyläaluetta reunustavat pohjoisessa ja etelässä korkeat mäet.[1] Maarekisterissä Kuusto oli jaettu Isokuustoon ja Vähäkuustoon, vaikka Vähäkuuston tila onkin autioitunut.

Kuusto ja sen lähikylät sijaitsevat nykyään syrjässä, mutta alue oli Kuuston ruukin ja Latokartanon varhaisteollisuuden ja kauppapaikan sekä läheisen kuninkaankartanon takia varsin merkittävä aina 1800-luvun alkuvuosikymmenille saakka.

Vähäkuuston ympäristö on yksi alueen parhaiten säilyneitä perinnebiotooppeja. Ympäristössä on puoliavointa tuoretta niittyä, koivikoitunutta kosteaa niittyä ja kalliopaljastumilla pienruohoniittyä. Niityiltä löytyy alueellisesti harvinaisia lajeja, kuten mäkikattaraa.[2]

Iso-Kuuston ja Alastalon tilojen läheisyydessä on erikokoisia peltojen metsäsaarekkeita, joita on ennen laidunnettu. Saarekkeilla tavataan edelleen paljon niittykasveja. Kylän länsikulmalla on useita entisiä laidunmaita, jotka ovat muuttuneet kedoiksi ja niittymäisiksi niemekkeiksi. Alueella kasvaa muun muassa Perniölle harvinaista kelta-apilaa. Märkinä kausina Kuustonoja tulvii herkästi pelloille ja niityille, mikä on haitallista niittykasvillisuudelle.[2]

Peltojen ja niittyjen reunat ovat vahvasti metsittyneet, etenkin Kuustonojan yläjuoksulta.[2]

  1. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 29.9.2018.
  2. a b c Kimmo Härjämäki, Tuuli Pakkanen: Maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden yleissuunnitelma, Perniö (pdf) (s. 40–42) Lounais-Suomen ympäristökeskus. Viitattu 29.9.2018.