Ylönkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ylönkylä (ruots. Överby)[1] on kylä Salon kaupungin Perniössä. Ylönkylä ja naapurikylä Nurkkila muodostavat alueellisen keskuksen Perniön lounaisosassa.

Ylönkylä sijaitsee keskeisellä paikalla Kemiöntien ja Särkisalontien risteyksessä. Kyläkeskus muodostaa yhtenäisen ja paikallisesti merkittävän rakennuskokonaisuuden.[2] Kyläkeskuksen etäpuolella on Katiskanmäen leirintäalue ja juhlatila.[3] Ylönkylän asutusta on myös hieman hajallaan kyläkeskuksen ulkopuolella. Kyläkeskusta ympäröivät pellot, joiden pohjoispuolella alkaa Teijon ylänköalue.[4]

Ylönkylä on keskiaikainen uudisasutuskylä, joka kuului Hirvilahden verokuntaan. Kylässä oli kuusi tilaa vuonna 1540, jotka hiljalleen yhdistyivät siten, että vuonna 1890 kylässä oli enää Ylönkylän suurtila. Ylönkylästä alkoi muodostua alueellinen keskus 1700-luvulla, jolloin kylän nimismiehen talo toimi alueellisena käräjäpaikkana. Suurtilalla on ollut useita torppia, jotka työväen asutuksen kanssa ovat olleet merkittävä asutuskeskittymä 1800-luvun lopulla.[2]

1900-luvulla kylään perustettiin osuusmeijeri, osuuskauppa ja kansakoulu. Lisäksi kylään rakennettiin rukoushuone. Meijeri, koulu ja kauppa on nykyään suljettu.[2] Meijerin tiloissa toimii pieni yritys.[5] Kylän alueella kylätoimintaa ylläpitää Nurkkilan-Ylönkylän kyläyhdistys.

  1. Överby, Bjärnå Finlandssvenska bebyggelsenamn: SLS. Viitattu 4.1.2020. (ruotsiksi)
  2. a b c Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Perniön kulttuuriympäristö ja arvot, s. 94–96. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.
  3. Katiskanmäki
  4. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 4.1.2020.
  5. Perniössä valmistetaan joka kodin muovituotteita 60 vuoden kokemuksella Salon Seudun Sanomat. Viitattu 4.1.2020.