Vähälappi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vähälappi (ruots. Lillappnäs) on rekisterikylä Salon kaupungin Perniössä. Kylä muodostuu Vähälapin tilasta ja sen maista, jotka sijaitsevat Perniön eteläosassa Perniönjoen alajuoksulla.

Vähälappi sijaitsee Palttamäen itälaidalla Perniönjoen eteläpuolella. Kylän alue ulottuu kapeana kaistana joelta etelään Mölkkärinmäelle. Valtaosa kylän alueesta on peltoa. Hästöntie halkaisee kyläalueen kahtia ja yhdistää Vähälapin naapurikyliin Lappiin ja Soukkaan.[1] Vähälappi lienee Lapin tytärkylä, mutta kylän perustamisajankohdasta ei ole tietoa. Kylät ovat muodostaneet Hästön kanssa yhteisen jakokunnan.[2] Vähälapin augmenttitila on sijainnut samalla paikalla ainakin isojaon ajasta lähtien. Tila ostettiin perinnöksi 1868. Tilan päärakennus on 1800-luvulta, mutta sitä on modernisoitu.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Perniön kulttuuriympäristö ja arvot, s. 136. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.
  2. Aulis Oja: Keskiaikaisen Etelä-Suomen asutus ja aluejaot (pdf) (s. 64) Helsinki, 1955. Suomen historiallinen seura. Viitattu 2.10.2022.