Konnivesi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Konnivesi
Konnivesi ilmakuvassa kesäkuussa 2015
Konnivesi ilmakuvassa kesäkuussa 2015
Sijainti Heinola, Iitti
Valtio SuomiView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 61°10′01″N, 26°09′00″E
Pinnankorkeus 77,4 m [1]
Pinta-ala 50,06 km² [2]
Rantaviiva 322,3 km [2]
Suurin syvyys 53,08 m [2]
Keskisyvyys 8,05 m [2]
Tilavuus 0,4 km³ [2]
Laskujoki KymijokiView and modify data on Wikidata
Järvinumero 14.131.1.001View and modify data on Wikidata
Konnivesi

Konnivesi on järvi Kymijoen vesistössä Kymijoen alkuosan järvireitin varrella. Järvi sijaitsee Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakuntien rajamailla Heinolan ja Iitin kuntien alueella.

Kymijoen vesistön pääjärven Päijänteen vedet laskevat Kalkkisten kanavan ja kosken sekä Ruotsalaisen kautta Konniveteen ja sieltä edelleen Jaalan Pyhäjärveen. Konniveden pohjoiseen haaraan laskee vedet Räävelistä Heinolan kirkonkylässä sijaitsevan Sulkavankosken kautta.

Konniveden pinta-ala on noin 50 km² ja tilavuus 0,72 km³. Korkeus merenpinnasta on 77 metriä. Rantaviivaa järvellä on yli 300 km. Konnivesi on keskimäärin 14 metriä syvä. Suurimmillaan sen syvyys on 53,08 metriä. Konnivettä voi luonnehtia tyypilliseksi karuksi ja vähäravinteiseksi keskikokoiseksi järveksi, jossa on useita saaria, kapeita lahtia ja niemiä. Suurin pituus on noin 20 km. Järven eteläosassa on kalliomaalauksia.lähde?

Konniveden läntisen eli Heinolasta lähtevän haaran vesi ei ole luonnollisen puhdasta johtuen Heinolan teollisuudesta ja muista päästöistä. Kuitenkin vesi on nykyisin huomattavasti puhtaampaa kuin vielä pari kolme vuosikymmentä sitten. Järven pohjoishaarasta tuleva vesi on laadultaan ensiluokkaista.lähde?

Veneily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konniveden kaakkoiskulmalla on Iitin kuntaan kuuluva Vuolenkosken kylä. Vuolenkosken voimalaitos sulkee toistaiseksi Kymijoen käyttömahdollisuuden veneilyreittinä. Vuolenkoskelta pari kilometriä koilliseen on Kimolan kanavan läntinen suuaukko. Kanavasta ei vielä pääse veneillä läpi koska siinä on vain tukkinippujen nostoon soveltuva laitteisto joka on nyt purettu ja työt jatkuvat veneväylän auki saamiseksi[3] Matkailupiirit ovat toivoneet kanavan muuttamista veneilylle soveltuvaksi jolloin Konnivedeltä pääsisi Pyhäjärvelle ja edelleen Kuusankoskelle.lähde?

Konnivedellä on Heinolan, Vuolenkosken ja Sulkavankosken väleillä viralliset laivareitit reimareineen. Kesäisin järvellä kulkee kaupallistakin liikennettä. Järvi on luodattu merikarttaa varten tarkkaan vasta viime vuosina. Sen sijaan Heinolan länsipuolisesta Ruotsalaisesta merikartta on ollut saatavilla lähes 100 vuoden ajan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen Karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 6.10.2010.
  2. a b c d e OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 6.10.2010.
  3. https://www.liikennevirasto.fi/kimola#.W9RsWC9DzUo