Keltti (Kuusankoski)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keltti on kylä Pohjois-Kymenlaaksossa Kouvolan Kuusankoskella, Kymijoen sekä valtatieiden 6 ja 12 varrella. Kylä on laajaa maaseutualuetta ja sijaitsee entisen Kuusankosken kaupungin eteläosassa, Kuusankosken, Kouvolan keskustan, Elimäen ja Iitin välimaastossa, entisen Elimäen kunnan, nykyisen suuralueen rajan läheisyydessä. Kylässä on asukkaita noin 200. Lähimmät palvelut ovat Korialla ja Tommolan-Tervaskankaan market-alueella 2-3 kilometrin päässä. Lähin yläaste, lukio ja muita palveluita on Kuusankoskella.

Keltissä Valtatie 6:n varrella, Elimäen suuralueen rajalla sijaitsee taukopaikka- ja huoltoasematyylinen Kymen Paviljonki, joka on avattu vuonna 1996.

Etelästä Pernajasta tuleva valtatie 6 kääntyy samalle linjaukselle valtatie 12:n kanssa Keltin eritasoliittymässä, joka uusittiin vuosina 2018-2019. Samalla liittymästä poistui yksi liikennevaloristeys ja yksi normaali, vasemmalle kääntyessä vastaantulevien kaistan ylityksen vaativa T-risteys korvattiin erkanemis- ja liittymiskaistalla valtatien 12 pohjoispuolelle.

Keltissä kylätoiminta on aktiivista. Siellä sijaitsee Keltin Myllytupa ja Keltin nuoret ry (vuonna 1969 perustettu nuorisoyhdistys), joka nykyisin toimii myös Keltin kyläyhdistyksenä. Kymijoessa Keltin kohdalla sijaitsee vuosina 1939-1940 rakennettu Keltin voimalaitos, sekä Keltin jäteveden puhdistamo joka on valmistunut vuonna 2014.

Keltti oli yksi niistä rajakohdista, mistä alkoi venäläisten hyökkäyksellä Suomen sota. Kenraalin Nikolai Bagrationin komentamasta 21. divisioonasta neljä pataljoonaa tuli yli Suomen puolelle 21. helmikuuta 1808.

Keltissä nykyisen Kymen Paviljongin nurkalta kulki 1200-luvulta vuoteen 1810 Ylinen Viipurintie jatkuen sitten Kymijoen toisella rannalla Ruotsulan puolella. Kulkijat vietiin Kymijoen yli lautalla. Tämän tien uoma on nähtävissä maastossa vielä nykyisinkin.

Keltti kuului aikaisemmin Iitin kuntaan ja siirtyi osaksi Kuusankoskea, kun Kuusankoski itsenäistyi omaksi kunnaksi Iitin ja Valkealan kunnista vuonna 1921. Iitin ja Valkealan raja kulki Kymijokea pitkin, myös Keltin kohdalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.