Leppävesi (järvi)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Leppävesi
Sateenkaari Leppävedellä Jyväskylässä
Sateenkaari Leppävedellä Jyväskylässä

Leppävesi
Koordinaatit 62°13′N, 25°56′E
Sijainti Toivakka, Jyväskylä, Laukaa
Pinta-ala 63,59 km²
Pinnankorkeus 80,8[1] m
Rantaviiva 226,9 km
Suurin syvyys 45 m
Keskisyvyys 9,43 m
Tilavuus 0,6 km³
Laskujoki Vaajavirta
Järvinumero 14.311.1.001

Leppävesi on järvi, joka sijaitsee Jyväskylän kaupungin sekä Laukaan ja Toivakan kuntien alueella. Se laskee Jyväskylän luona Vaajavirtaa pitkin Päijänteeseen. Järvi on pohjois-eteläsuuntainen noin 30 km pitkä mutta kapea järvi (leveys monin paikoin noin 1 km). Se alkaa pohjoisessa Laukaan Vihtasillasta ja ulottuu etelässä Toivakan kirkonkylään saakka.

Leppäveden suurin saari on siltojen mantereeseen yhdistämä Oravasaari. Pääosa Oravasaaren kylästä ei nimestään huolimatta sijaitse tässä saaressa vaan Leppäveden ja Päijänteen välisellä kannaksella. Muita suurehkoja saaria ovat niin ikään siltojen mantereeseen yhdistämät Kuusisaari ja Karisaari. Pienempiä saaria ovat muiden muassa Pyhäsaari, Oksassaari ja Pernasaari.

Järven kautta kulkee Päijänteen ja Keiteleen välinen kanavareitti. 1970-luvulle saakka Leppävesi aiheutti länsi-itäsuunnan maantieliikenteessä varsin pitkän mutkan, mutta nykyisin Valtatie 9 ylittää Leppäveden pengertä ja kahta lyhyttä siltaa pitkin. Rautatieliikenteessä Leppäveden ylitys rakennettiin jo 1918 Jyväskylän–Pieksämäen rataosalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Leppävesi (järvi).
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.