Hangon rata

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hangon rata
Perustiedot
Reitti  Karjaa – Hanko asema
Rakennettu  useissa osissa
Avattu  1873
Omistaja  Suomen valtio
Ylläpitäjä  Liikennevirasto
Liikenne
Operaattori(t)  VR-Yhtymä
Henkilöjunia / vrk  14
Tavarajunia / vrk  20
Tekniset tiedot
Pituus  49,3 km
Raiteiden lkm  1
Raideleveys  1 524 mm
Sähköistys  ei
Sallittu nopeus 
 • henkilöliikenteessä  120 km/h
 • tavaraliikenteessä  120 km/h
Liikenteenohjaus
Kauko-ohjaus  Karjaa–(Hanko) [1]
Ohjauskeskus  Helsinki (Pasila)
Suojastus  kyllä
Kulunvalvonta  JKV
( ) = liikennepaikka ei kuulu kauko-ohjattuun rataan

Hangon rata on Karjaan ja Hangon välinen rataosuus Suomen rataverkosta. Sen liikenne koostuu pääasiassa Hangon tavarajunista ja liikenne- ja viestintäministeriön rahoittamista taajamajunista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hangon rata on alkuaan osa Hyvinkään ja Hangon välistä rataa. Se on Suomen ensimmäinen yksityisin varoin rakennettu rautatie. Se valmistui vuonna 1873, ja sen rakentamisen rahoittivat pietarilaiset liikemiehet. Hankkeen etuna nähtiin Hangon edullinen sijainti talvisatamana, joka pysyi pitkään jäätymättömänä ja mahdollisti siten ulkomaankaupan talviaikanakin. Toiminta osoittautui kuitenkin tappiolliseksi ja rata päätyi valtion omistukseen parin vuoden kuluttua.

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hangosta Karjaalle liikennöi arkisin seitsemän, viikonloppuisin kuusi henkilöliikenteen vuoroa, joita ajetaan 2-3 tunnin välein. Rataa liikennöidään kiskobusseilla. Kiskobussivuoroja täydentää viisi päivittäistä bussivuoroa. Radan asemat ovat Hangon rautatieaseman jälkeen Hanko-Pohjoinen, Santala, Lappohja, Skogby, Tammisaari, Dragsvik ja Karjaa.

Hangon rata Tammisaaressa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. F 8/2009 Rataverkon kuvaus 1.1.2010 (pdf) (4.2. Kauko-ohjatut radat) 1.1.2010. Helsinki: Ratahallintokeskus. Viitattu 1.2.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.