Sääksjärvi (Nurmijärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sääksjärvi
Sääksjärven uimaranta syyskuussa.
Sääksjärven uimaranta syyskuussa.
Valtiot Suomi
Paikkakunta Nurmijärvi ja Hyvinkää
Koordinaatit 60°30′30″N, 24°40′00″E
Järvinumero 23.097.1.002View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 99,8 m
Pinta-ala 2,6 km²
Suurin syvyys 8 m
Kartta
Sääksjärvi

Sääksjärvi (puhekielessä usein Sääksi) on noin 260 hehtaarin järvi, joka sijaitsee Nurmijärven ja Hyvinkään rajalla lähellä Nurmijärven Röykän taajamaa Salpausselän harjanteella olevassa harjukuopassa. Sääksjärven rannalla sijaitsee Kiljavan kylä. Sääksjärvi on laskuojaton pohjavesijärvi, ja sen vesi vaihtuu maaperän kautta. Järvi on syvyydeltään hyvin tasainen ja järven syvin kohta on noin kahdeksan metrin syvyydessä. Sääksjärven vesi on suhteellisen puhdasta, ja järvessä on hyvä happitilanne, koska vesi sisältää vain vähän happea kuluttavia aineksia. Järven pH on 6–7. Järviveden puskurointikykyä ilmaiseva alkaliteetti on hyvin alhainen. Sääksjärvi on Suomen suurin lähdepohjainen järvi sekä yksi suurimmista lähteistä.[1]

Sääksjärven rannalla sijaitsevat muun muassa Nummelan parantola, Kiljavan sairaala ja Kiljavan opisto. Sääksin uimarannalla toimii kesäisin Sääksin rantakahvila sekä Sääksin vesipuisto.

  1. Suomen suurin lähde löytyy Lapista ess.fi. ess.fi. Viitattu 2.6.2011.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.