UFF

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr (UFF) on suomalainen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yleishyödyllinen säätiö. UFF perustettiin yhdistyksenä vuonna 1987 ja vuodesta 2020 lähtien se on toiminut säätiönä.

UFF-säätiön pääasiallinen tarkoitus on ilmastotyö sekä kehitysyhteistyön tukeminen ja sitä kautta ihmisten elinolojen parantaminen kehitysmaissa.

UFF-säätiön avustustoiminnan perustana on käytettyjen vaatteiden myynti. Lahjoitetut vaatteet säätiö myy vähittäis- ja tukkumyynnissä. Myyntituotolla kustannetaan vaatekeräyspalvelu Suomessa ja rahoitetaan kehitysyhteistyöhankkeita eteläisessä Afrikassa ja Aasiassa.

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF-säätiön kehitysyhteistyö kohdentuu pääasiassa koulutukseen, ympäristön kestävään kehitykseen ja heikommassa asemassa olevien toimeentulon parantamiseen. Koulutus on tehokas tapa vähentää köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

UFF:n tukemissa projekteissa paikalliset ihmiset ovat itse aktiivisesti mukana avustusprojekteissa. Vuonna 2022 UFF tuki 31 kehitysyhteistyöhanketta noin 2 miljoonalla eurolla muun muassa Mosambikissa, Malawissa, Namibiassa, Angolassa ja Intiassa. UFF on kiinnittänyt erityistä huomiota projektiensa kestävyyteen ja jatkuvuuteen, jotta toiminta kohteissa ei loppuisi tuen päätyttyä.

UFF on saanut Suomen ulkoministeriöltä kehitysyhteistyötukea hankkeisiinsa jo yli 30 vuoden ajan. Nämä hankkeet käsittävät muun muassa opettajankoulutusta, ammattikoulutusta ja perusopetusta.[1]

Vaatekeräys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF:n vaatekeräyslaatikoita Helsingissä

UFF kerää käyttökelpoisia vaatteita, kenkiä ja kodintekstiilejä. Keräystuotoilla tuetaan kehitysyhteistyökohteita Afrikassa ja Aasiassa. Vuonna 2023 UFF keräsi noin 12 miljoonaa kiloa suomalaisten lahjoittamia vaatteita.

Keräysmäärästä 79 % uudelleen käytettiin tukkumyynnin kautta ja UFF:n omissa myymälöissä vaatteista myytiin 7 %. Materiaalijälleenkäyttöön, kuten räteiksi rakennusteollisuudelle ohjattiin 7 % keräysmäärästä ja 9 % ohjattiin lahjoituksiin.

Vaatekeräys toimii 281 kunnassa. Keräyspisteitä on kaikkiaan 1 543. Kierrätyspalvelu kattaa lähes koko Suomen ja tavoittaa yli 5,4 miljoonaa ihmistä. UFF ei saa keräystoiminnan ylläpitämiseen julkisia tukia, toiminta rahoitetaan lahjoitusvaatteiden myyntituotolla. Lajittelukeskus sijaitsee UFF:n pääkonttorin ohessa Klaukkalassa.[2]

MTV:n toimittaja kävi tutustumassa UFF:n lajittelukeskukseen Klaukkalassa 2023

Myymälät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myymälä Jyväskylässä

Second hand ja vintage-myymälät on UFF:n merkittävin varainkeruun muoto. Myymälöitä sijaitsee Helsingissä, Turussa, Tampereella, Espoossa, Vantaalla ja Jyväskylässä. Toiminnan tuotto ohjataan ilmasto- ja kehitysyhteistyöhön. Ilmastotyön kuluja ovat vaatteiden keräys-, kuljetus- ja käsittelykulut sekä myynnistä itsestään koituvat kulut.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF:n toiminta on herättänyt myös epäilyjä. Yle on esittänyt dokumentin "Ryysyillä rikkauksiin?", jossa väitetään järjestön johtohahmojen olevan talousrikoksista tuomittuja, ja toiminnan olevan salaperäistä[3]. UFF valitti dokumentista Julkisen sanan neuvostolle, joka antoi 30.3.2010 päätöksen, jonka mukaan se ei löytänyt dokumentista moitittavaa[4]. UFF:n yhteistyöverkostoon kuuluvan Humana People To Peoplen toimintaa on kritisoitu myös Voima-lehden verkkojulkaisussa[5] ja Vihreässä Langassa[6]. UFF:n toimintaa kritisoi myös Hymy[7]. Sekä Humana People To People että UFF on yhdistetty Tvind-järjestöön, jonka toiminta on myös herättänyt kritiikkiä[5][6].

Ulkoasiainministeriö on kuitenkin tuonut esiin vuonna 2009 ja 2018, ettei heillä ole ollut huomauttamista UFF:n toiminnasta ja raportoinnista. UM tekee myös tarkastusmatkoja järjestön hankkeisiin ja järjestö on tilitarkastettu ministeriön toimeksiannosta.[1]


Yle MOT pyysi vuonna 2020 kuvauslupaa UFF:n lajittelukeskukseen, mutta säätiö kielsi kuvaamisen. Jutussa toimittajat selvittivät vaatteiden kulkua maailmalle piilottamalla niihin lähettimiä.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Miten kehitysyhteistyön valtionapuja valvotaan? 3.11.2009. Ulkoasiainministeriö. Arkistoitu 31.7.2013. Viitattu 8.9. 2010. (suomeksi)
  2. Halminen, Jutta: Tiesitkö, että ympäri Suomea keräysastiaan viedyt vaatteet päätyvät Klaukkalaan? Näin niiden matka jatkuu sieltä Nurmijärven Uutiset. Viitattu 3.10.2023.
  3. Yle: Silminnäkijä: Ryysyillä rikkauksiin? 2.11.2009. Yle. Viitattu 14.5.2013. (suomeksi)
  4. Julkisen sanan neuvosto: 4245/YLE/10 30.03.2010. www.jsn.fi. Arkistoitu 2.5.2010. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  5. a b Maria Paldanius,Tuomas Kokko: Ilmaistyötä & pisteiden keruuta Voima. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  6. a b Lena Björklund: UFF palasi otsikoihin 23.10.2009. Vihreä Lanka. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  7. UFF tahkoaa miljoonia - kenen pussiin? 30.06.2009. Hymy. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  8. Kierrätyslaatikosta kansainvälisksi kauppatavaraksi. Yle.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]