UFF

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr (UFF) on yksityinen yleishyödyllinen säätiö. UFF on perustettu vuonna 1987 Suomessa, ja se on koko toimintansa ajan ollut suomalainen, itsenäinen säätiö. UFF on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

UFF-säätiön pääasiallinen tarkoitus on kehitysyhteistyön tukeminen ja sitä kautta ihmisten elinolojen parantaminen kehitysmaissa. Lisäksi säätiön kierrätystoiminta palvelee kotimaan ympäristöä.

UFF-säätiön avustustoiminnan perustana on vaatteiden kierrätys. Kierrätetyt vaatteet säätiö myy vähittäis- ja tukkumyynnissä. Myyntituotolla kustannetaan ympäristöpalvelu Suomessa ja rahoitetaan kehitysyhteistyöhankkeita eteläisessä Afrikassa ja Aasiassa.

Vuosittain noin miljoona suomalaista tukee UFF:n toimintaaselvennä.

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF-säätiön kehitysyhteistyö kohdentuu pääasiassa koulutukseen, ympäristön kestävään kehitykseen ja toimeentulon parantamiseen. Tiedon jakaminen on koettu parhaaksi keinoksi taistelussa köyhyyttä vastaan. Kerran saatu tieto ei rahan tai tavaran tavoin voi päätyä vääriin käsiin, vaan hyödyttää saajaansa koko loppuelämän ajan.

UFF:n tukemissa projekteissa paikalliset ihmiset ovat itse aktiivisesti mukana avustusprojekteissa. Näin projektit rinnastuvat parhaiten köyhimpien todellisiin tarpeisiin. Vuoden 2019 aikana UFF tuki 33 projektia noin 2,5 miljoonalla eurolla muun muassa Mosambikissa, Malawissa, Namibiassa, Angolassa ja Intiassa.

Kehitysyhteistyö on Suomen valtion tukemaa. Suomen UFF ry on saanut ulkoministeriöltä kehitysyhteistyötukea hankkeisiinsa noin 30 vuoden ajan. Nämä hankkeet käsittävät lähinnä opettajankoulutusta, ammattikoulutusta ja perusopetusta.[1]

UFF on kiinnittänyt erityistä huomiota projektiensa kestävyyteen ja jatkuvuuteen, jotta toiminta kohteilla ei loppuisi tuen päätyttyä. Esimerkiksi Mosambikin hallitus on sitoutunut maksamaan UFF:n tukemien opettajaopistojen opettajien palkat, jolloin opetus voi jatkua myös tulevaisuudessa. Lisäksi opettajaopistot ovat lisänneet omavaraisuuttaan esimerkiksi viljelytoiminnalla. Kaikille valmistuneille opettajille on tarjolla työpaikka.

Vaatekeräys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF kerää käyttökelpoisia vaatteita, kenkiä ja kodintekstiilejä. Keräystuotoilla tuetaan kehitysyhteistyökohteita Afrikassa ja Aasiassa. Vuonna 2019 UFF keräsi 15 miljoonaa kiloa suomalaisten lahjoittamia vaatteita. Näistä vaatteista noin 88,5 % kierrätetään vähittäis- ja tukkumyynnin kautta, 5 % menee jätteeksi ja 6,5 % materiaalikierrätykseen.[2]

Vaatekeräys toimii 281 kunnassa. Keräyspisteitä on kaikkiaan 1 543. Kierrätyspalvelu kattaa lähes koko Suomen ja tavoittaa yli 5,4 miljoonaa ihmistä. UFF ei saa keräystoiminnan ylläpitämiseen julkisia tukia.

Myymälät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF:n myymälä Jyväskylässä

Second hand -myymälät ovat yksi UFF:n merkittävimmistä varainkeruun muodoista. Myymälöitä sijaitsee Helsingissä kaksitoista, Turussa yksi, Tampereella kaksi, Espoossa kaksi, Vantaalla yksi, Hyvinkäällä yksi ja Jyväskylässä yksi. Myynnistä saatava voitto ohjataan kehitysyhteistyöhönlähde?. Myynnin tuotolla kustannetaan myös vaatteiden keräys-, kuljetus- ja käsittelykulut sekä katetaan myynnistä itsestään koituvat kulut.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF:n toiminta on herättänyt myös epäilyjä. Yle on esittänyt dokumentin "Ryysyillä rikkauksiin?", jossa väitetään järjestön johtohahmojen olevan talousrikoksista tuomittuja, ja toiminnan olevan salaperäistä[3]. UFF valitti dokumentista Julkisen sanan neuvostolle, joka antoi 30.3.2010 päätöksen, jonka mukaan se ei löytänyt dokumentista moitittavaa[4]. UFF:n kattoyhdistyksen, Humana People To Peoplen, toimintaa on kritisoitu myös Voima-lehden verkkojulkaisussa[5] ja Vihreässä Langassa[6]. UFF:n toimintaa kritisoi myös Hymy[7]. Sekä Humana People To People että UFF on yhdistetty Tvind-järjestöön, jonka toiminta on myös herättänyt kritiikkiä[5][6].

Ulkoasiainministeriö on kuitenkin tuonut esiin vuonna 2009 ja 2018, ettei heillä ole ollut huomauttamista UFF:n toiminnasta ja raportoinnista. UM tekee myös tarkastusmatkoja järjestön hankkeisiin ja järjestö on tilitarkastettu ministeriön toimeksiannosta.[1]


UFF:n toiminta ei ole täysin läpinäkyvää: Yle MOT pyysi vuonna 2020 kuvauslupaa UFF:n lajittelukeskukseen, mutta säätiö kielsi kuvaamisen. Jutussa toimittajat selvittivät vaatteiden kulkua maailmalle piilottamalla niihin lähettimiä.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Miten kehitysyhteistyön valtionapuja valvotaan? 3.11.2009. Ulkoasiainministeriö. Viitattu 8.9. 2010. (suomeksi)
  2. http://uff.fi/vaatteen-uusi-elama/
  3. Yle: Silminnäkijä: Ryysyillä rikkauksiin? 2.11.2009. Yle. Viitattu 14.5.2013. (suomeksi)
  4. Julkisen sanan neuvosto: 4245/YLE/10 30.03.2010. www.jsn.fi. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  5. a b Maria Paldanius,Tuomas Kokko: Ilmaistyötä & pisteiden keruuta Voima. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  6. a b Lena Björklund: UFF palasi otsikoihin 23.10.2009. Vihreä Lanka. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  7. UFF tahkoaa miljoonia - kenen pussiin? 30.06.2009. Hymy. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  8. Kierrätyslaatikosta kansainvälisksi kauppatavaraksi. Yle.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]