UFF

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Logo

U-landshjälp från Folk till Folk i Finland rf (UFF) on yksityinen yleishyödyllinen yhdistys. UFF on perustettu vuonna 1987 Suomessa, ja se on koko toimintansa ajan ollut suomalainen, itsenäinen yhdistys. UFF on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.

UFF-yhdistyksen pääasiallinen tarkoitus on kehitysyhteistyön tukeminen ja sitä kautta ihmisten elinolojen parantaminen kehitysmaissa. Lisäksi yhdistyksen kierrätystoiminta palvelee kotimaan ympäristöä.

UFF-yhdistyksen avustustoiminnan perustana on vaatteiden kierrätys. Kierrätetyt vaatteet yhdistys myy vähittäis- ja tukkumyynnissä. Myyntituotolla kustannetaan ympäristöpalvelu Suomessa ja rahoitetaan kehitysyhteistyöhankkeita eteläisessä Afrikassa ja Intiassa.

Vuosittain noin miljoona suomalaista tukee UFF:n toimintaa.

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF-yhdistyksen kehitysyhteistyö kohdentuu pääasiassa koulutukseen, ympäristön kestävään kehitykseen ja toimeentulon parantamiseen. Tiedon jakaminen on koettu parhaaksi keinoksi taistelussa köyhyyttä vastaan. Kerran saatu tieto ei rahan tai tavaran tavoin voi päätyä vääriin käsiin, vaan hyödyttää saajaansa koko loppuelämän ajan.

UFF:n tukemissa projekteissa paikalliset ihmiset ovat itse aktiivisesti mukana avustusprojekteissa. Näin projektit rinnastuvat parhaiten köyhimpien todellisiin tarpeisiin. Vuoden 2008 aikana UFF tuki 20 projektia Mosambikissa, Malawissa, Sambiassa, Angolassa ja Intiassa.

Kehitysyhteistyö on Suomen valtion tukemaa. Suomen UFF ry on saanut ulkoministeriöltä kehitysyhteistyötukea hankkeisiinsa noin 20 vuoden ajan. Nämä hankkeet käsittävät lähinnä opettajankoulutusta, ammattikoulutusta ja perusopetusta.[1]

UFF on kiinnittänyt erityistä huomiota projektiensa kestävyyteen ja jatkuvuuteen, jotta toiminta kohteilla ei loppuisi tuen päätyttyä. Esimerkiksi Mosambikin hallitus on sitoutunut maksamaan UFF:n tukemien opettajaopistojen opettajien palkat, jolloin opetus voi jatkua myös tulevaisuudessa. Lisäksi opettajaopistot ovat lisänneet omavaraisuuttaan esimerkiksi viljelytoiminnalla. Kaikille valmistuneille opettajille on tarjolla työpaikka.

Vaatekeräys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF kerää käyttökelpoisia vaatteita, kenkiä ja kodintekstiilejä. Keräystuotoilla tuetaan kehitysyhteistyökohteita Afrikassa ja Intiassa. Vuonna 2008 UFF keräsi 7,6 miljoonaa kiloa suomalaisten lahjoittamia vaatteita. Näistä vaatteista noin 70% kierrätetään tukkumyynnin kautta, 15% menee jätteeksi tai teollisuuden raaka-aineeksi, 10% lähetetään edelleen kehitysmaihin ja 5-6% päätyy myymälöissä myytäviksi tuotteiksi.lähde?

Vaatekeräys toimii 131 kunnassa. Keräyspisteitä on kaikkiaan 687. Kierrätyspalvelu ulottuu Tampere-Jyväskylä-Imatra–linjan eteläpuolelle ja tavoittaa tällä alueella yli 3 miljoonaa ihmistä. UFF ei saa keräystoiminnan ylläpitämiseen julkisia tukia.

Myymälät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF:n myymälä Jyväskylässä

Second hand -myymälät ovat yksi UFF:n merkittävimmistä varainkeruun muodoista. Myymälöitä sijaitsee Helsingissä kymmenen, Turussa yksi, Tampereella kaksi, Espoossa yksi ja Jyväskylässä yksi, minkä lisäksi yhdistyksellä on verkkokauppa. Myynnistä saatava voitto ohjataan kokonaan kehitysyhteistyöhönlähde?. Myynnin tuotolla kustannetaan myös vaatteiden keräys-, kuljetus- ja käsittelykulut sekä katetaan myynnistä itsestään koituvat kulut.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UFF:n toiminta on herättänyt myös epäilyjä. Yle on esittänyt dokumentin "Ryysyillä rikkauksiin?", jossa väitetään järjestön johtohahmojen olevan talousrikoksista tuomittuja, ja toiminnan olevan salaperäistä[2]. UFF kanteli dokumentista Julkisen sanan neuvostolle, joka antoi 30.3.2010 päätöksen, jonka mukaan se ei löytänyt dokumentista moitittavaa[3]. UFF:n kattoyhdistyksen, Humana People To Peoplen, toimintaa on kritisoitu myös Voima-lehden verkkojulkaisussa[4] ja Vihreässä Langassa[5]. UFF:n toimintaa kritisoi myös Hymy[6]. Sekä Humana People To People että UFF on yhdistetty Tvind-järjestöön, jonka toiminta on myös herättänyt kritiikkiä[4][5].

Ulkoasiainministeriö on kuitenkin tuonut esiin vuonna 2009, ettei heillä ole ollut huomauttamista Suomen UFF ry:n raportoinnista. UM tekee myös tarkastusmatkoja järjestön hankkeisiin ja järjestö on tilitarkastettu ministeriön toimeksiannosta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Miten kehitysyhteistyön valtionapuja valvotaan? 3.11.2009. Ulkoasiainministeriö. Viitattu 8.9. 2010. (suomeksi)
  2. Yle: Silminnäkijä: Ryysyillä rikkauksiin? 2.11.2009. Yle. Viitattu 14.5.2013. (suomeksi)
  3. Julkisen sanan neuvosto: 4245/YLE/10 30.03.2010. www.jsn.fi. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  4. a b Maria Paldanius,Tuomas Kokko: Ilmaistyötä & pisteiden keruuta Voima. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  5. a b Lena Björklund: UFF palasi otsikoihin 23.10.2009. Vihreä Lanka. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)
  6. UFF tahkoaa miljoonia - kenen pussiin? 30.06.2009. Hymy. Viitattu 7.9. 2010. (suomeksi)


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]