Asematunneli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Asematunneli, kuvassa ylhäältä nähtynä Rautatientorin metroaseman lippuhalli, joka tunnetaan myös nimellä Kompassitasanne kuvan keskivaiheilla näkyvän kompassiruusukoristeen mukaan.
Asematunnelin Rautatientorin puoleinen sisäänkäynti.

Asematunneli (ruots. Stationstunneln) on Helsingin päärautatieaseman ja City-Centerin (nk. Makkaratalo) yhdistävä maanalainen liikekeskus Helsingissä. Asematunnelissa sijaitsee myös Rautatientorin metroaseman lippuhalli ja maanalaiset yhdyskäytävät Sokoksen tavarataloon, Kaivotaloon ja Forumin kauppakeskukseen.

Asematunneli rakennettiin kaivamalla sen yläpuolella kulkeva Kaivokatu auki ja valamalla tunnelille betoninen kansi. Se valmistui vuosina 1966–1967. Tunnelityömaa näkyy hyvin Risto Jarvan ohjaamassa elokuvassa Onnenpeli (1965).

Alusta lähtien Asematunnelin liikkeet ovat erikoisluvalla olleet avoinna iltaisin klo 22:een saakka ja myös pyhäpäivinä.

Asematunnelissa tapahtui 8. marraskuuta 2009 mittava vesivahinko, kun Helsingin rautatieaseman edustalla oleva 400 millimetrin vesijohto repesi päästäen veden ryöppyämään asematunnelin alla oleviin kuiluihin ja Rautatientorin metroasemalle.[1]

Kuvia Asematunnelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin aseman Kompassitorin halkeamista sortumavaara 9.11.2009. YLE Uutiset. Viitattu 9.11.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]