Kauppojen aukioloajat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kauppojen aukioloajat on pidempiaikainen yhteiskunnallinen keskustelunaihe, joka koskee ainakin taloutta, uskontoa ja työvoimapolitiikkaa. Aiheen monitahoisuuden vuoksi se nousee aika ajoin yhteiskunnallisen keskustelun ja tarkastelun kohteeksi Suomessa ja monissa muissa maissa.

Kauppojen aukioloajat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2009 laki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on vuonna 2009 tullut voimaan laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeen aukioloajoista[1], jonka mukaan kauppaliikkeet sekä parturi- ja kampaamoliikkeet saadaan yleensä pitää auki arkipäivinä klo 7.00–21.00, lauantaisin klo 7.00–18.00 ja sunnuntaisin klo 12.00–18.00 paitsi isänpäivän ja jouluaaton välisenä aikana sunnuntaisin klo 12.00–21.00. Kirkollisina juhlapäivinä sekä vappuna, itsenäisyyspäivänä, äitienpäivänä ja isänpäivänä liikkeet on pidettävä suljettuina. Lisäksi ne on suljettava uudenvuodenaattona ja vapunaattona klo 18.00, joulu- ja juhannusaattona klo 12.00.

Laki ei koske muun muassa apteekkeja, kioskeja, autokauppoja, huoltoasemia, kukkakauppoja, taidemyyntiliikkeitä tai satamissa ja lentoasemilla sijaitsevia vain matkailijoille avoimia kauppoja. Sellaisia elintarvikeliikkeitä, joiden myyntipinta-ala on alle 400 neliömetriä, koskevat vain lain säännökset juhlapäivien aukioloajoista. Ne saavat olla toisena pääsiäispäivänä ja tapaninpäivänä auki kello 8–18 välisenä aikana neljän tunnin ajan. Kokonaan rajoitusten ulkopuolella ovat alle 100 neliömetrin liikkeet (mm. kioskit), edellyttäen että niissä ei myydä tiettyjä yli 200 euroa maksavia tuotteita kuten kelloja, vaatteita tai kodinkoneita.[1]

Aluehallintovirasto voi hakemuksesta myöntää kaupalle poikkeuksen aukiolosäännöksiin. Tämän vuoksi esimerkiksi Helsingin Asematunnelissa tietyt myyntipinta-alaltaan yli sataneliöiset kaupat voivat olla auki kello 22.00 asti joka päivä. Länsi-Lapissa Ruotsin vastaisen rajan kunnissa (Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio, Enontekiö) sunnuntaiaukiolo on ympärivuotista poikkeusluvalla rajakauppaan perustuen. Ruotsalaiset ovat huomattava asiakasryhmä alueen päivittäistavarakaupoissa. Loppiaisena 2012 useat kauppaliikkeet saivat olla avoinna poikkeusluvalla, vedoten erityisesti venäläisturistien palvelemiseen ja heidän ostovoimaansa.[2]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhäpäivien osalta kauppojen aukioloa on lakisääteisesti rajoitettu jo satoja vuosia sitten. Ruotsissa ja myös Suomessa pitkään voimassa olleen vuoden 1734 lain rikoskaaren ("Pahateon kaaren") sapatinrikoksia koskevan 3. luvun 8 §:n mukaan "rihkamakaupat" oli pidettävä suljettuina sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä. Sitä vastoin ruokaa ja juomia sai pyhäpäivinäkin myydä sen jälkeen, kun jumalanpalvelus oli ohi. Kiellon rikkomisesta oli säädetty 10 taalarin sakkorangaistus[3].

Aukioloaikoja koskevaa lainsäädäntöä on myöhempinä aikoina muutettu useita kertoja. Arkipäiville rajoituksia on säädetty vasta 1900-luvun alkupuolelta lähtien ja ne ovat liittyneet läheisesti työaikaa koskevaan lainsäädäntöön. 1960-luvulla kaupat suljettiin useimmiten jo klo 17. Vuodesta 1969 vuoteen 1997 aukiolo oli sallittua arkisin klo 8-20 ja lauantaisin klo 8-18.[4]. Lain 2. pykälä sanoi:

Sunnuntaina, kirkollisena juhlapäivänä, itsenäisyyspäivänä ja vapunpäivänä ei ammattimaista vähittäiskauppaa saa harjoittaa (...)

Vuoden 1969 laki salli kioskien säätelemättömän aukiolon. Kioskin myyntipinta-alaa ei tässä laissa tarkkaan määritelty. Sen sijaan asetuksella määrättiin varsin tarkoin, mitä tavaroita kioskeissa saatiin myydä, jotta ne katsottiin kioskeiksi.

Vuonna 1989 sallittiin lakimuutoksella myymälöiden sunnuntaiaukiolo haja-asutusalueilla.

Syksyllä 1994 sunnuntain aukiolo sallittiin myös taajama-alueilla joulukuussa sekä kuutena erikseen määrättävänä sunnuntaina.

Vuonna 1997 uuden lain myötä sunnuntain aukiolo laajeni koko kesälle. Samalla aukioloa arkipäivinä pidennettiin kello 21:een.

Vuonna 2000 haluttiin kannustaa lähi- ja pienkauppojen toimintaa (myyntipinta-ala alle 400 m²) sallimalla niiden sunnuntaiaukiolo ympäri vuoden. Myös näitä isompien myymälöiden tilannetta selkeytettiin niin että yksittäisistä sunnuntaista luovuttiin ja aukiolo sallittiin sunnuntaisin touko-elokuussa sekä marras-joulukuussa.

Elokuussa 2008 valtionvarainministeri Jyrki Katainen väläytti mahdollisuutta kauppojen aukiolon pidentämisestä tai sääntelyn purkamisesta ruoan arvonlisäveron alennuksen yhteydessä.[5] Palvelualojen ammattiliiton (PAM) edustajisto hyväksyi marraskuussa 2008 alustavasti ehdotuksen aukioloaikoja koskevien säännösten uudistamiseksi, ja hallitus antoi toukokuussa 2009 asiaa koskevan lakiesityksen eduskunnalle.

Uusi laki tuli voimaan 1. joulukuuta 2009.[6] Aiemmin vain alle 100 m²:n myymälöillä (kioskeilla) oli täysin kellonajoista riippumaton aukiolo, mutta nyt tämä laajennettiin koskemaan myös alle 400 m²:n liikkeitä, tosin niin että juhlapyhiä koskevat rajoitukset jäivät voimaan. Tätä isompien myymälöiden sunnuntaiaukiolo laajennettiin ympärivuotiseksi, mutta lyhennettiin päättyväksi jo klo 18 (marras-joulukuussa klo 21). Aiemmin sallittu aukiolo kaksoispyhien jälkimmäisenä päivänä poistettiin isoilta myymälöiltä kokonaan.

Alkuperäisen ehdotuksen mukaan laki ei olisi koskenut enää parturi- ja kampaamoliikkeitä, mutta eduskunta päätti asiasta toisin.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatussa sanotaan, että määräajoin on pidettävä lepopäivä.[7] Useimmissa kristillisissä kirkkokunnissa tätä lepopäivää vietetään sunnuntainalähde?. Kristityt katsovat, että myös kaupankäynnistä tulisi luopua sunnuntaisinlähde?. Keskiajalla monissa paikoissa katsottiin rehkimisen ja kaupankäynnin sunnuntaina olevan synti.

Myös useimmat ei-kristilliset kulttuurit tuntevat lepopäivän. Islamilaisissa maissa lepopäivää vietetään perjantaina, kun taas juutalaiset pyhittävät sapatin – lepopäivän – lauantaina. Sunnuntai on maailmanlaajuisesti yleisin lepopäivälähde?.

Kauppojen aukioloajat maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa seuraavissa maissa/lääneissä kauppojen aukiolo on vapaata:

Norjassa ja Tanskassa aukiolo on vapaata arkisin. EU-maissa kehitys on kulkenut kohti vapaampia aukioloaikoja.[8]

Ainakin seuraavissa maissa ja alueilla on ympärivuorokautisesti aukiolevia supermarketteja, jos pyhien rajoitettua aukioloa ei lasketa:

Yhdistynyt kuningaskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin lait rajoittavat kauppojen sunnuntaiaukioloa. Jotkin isot supermarketit ovat työviikon aikana auki 24-tuntisesti, mutta mikäli niiden lattiapinta-ala ylittää 3000 neliöjalkaa, ne saavat olla sunnuntaisin auki vain 6 tuntia. Skotlannin lait sallivat jopa ympärivuorokautisen ja -viikoittaisen aukiolon, ja maasta löytyykin ketjuja, joiden kaupat ovat "aina auki".

Pienempien kauppojen aukiolo on esimerkiksi Lontoon alueella välillä 9.00–21.00. Sunnuntaisin ovet suljetaan yleensä viimeistään klo 18.00. Monilla maaseutu- ja haja-asutusalueilla kaupat ovat kokonaan kiinni sunnuntaisin.

Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauppojen aukioloa säädellään osavaltiotasolla. Nykyisin useimmat osavaltiot sallivat ympärivuorokautisen myynnin pyhien ulkopuolella, mutta asettavat osavaltiosta riippuen rajoituksia esimerkiksi sunnuntaiaukiololle.

Yhdysvallat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa liittovaltion tasolla ei ole lakia, joka määräisi kauppojen aukiolosta tai pyhäpäivien vietosta. Joidenkin osavaltioiden lait ja paikallisen yhteisön perinteet voivat kuitenkin asettaa rajoitteita aukiololle. Yhdysvalloissa toimii kuitenkin useita muun muassa Wal-Mart ja Meijer-ketjujen hypermarketteja, jotka ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Jotkut kaupat sulkevat ovensa ainoastaan yhtenä päivänä vuodessa – joulupäivänä - ja mainostavat olevansa auki "24/7/364".

Useimpien supermarkettien ja tavaratalojen aukioloajat ovat välillä 10.00-21.00, mutta sunnuntaisin samaiset tavaratalot sulkevat ovensa usein jo kuudelta. Paikalliset ja pienkaupat (boutique) ovat yleensä auki arkisin vain iltaviiteen tai -kuuteen ja vain harvoin sunnuntaisin.

Poikkeuksen kaikkiin sääntöihin muodostaa viihdekeskus Las Vegas, jossa useimmat suuret kaupat ovat - kasinojen tapaan - auki 24 tuntia päivässä ja täysin ympärivuotisesti ("24/7/365"). Nevadan osavaltion lait eivät rajoita liiketoiminnan harjoittamisaikoja millään tavalla, ja kaupunki onkin tunnettu ympärivuorokautisesta elämänrytmistään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]