Perjantai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee viikonpäivää. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Viikko
maanantai
tiistai
keskiviikko
torstai
perjantai
lauantai
sunnuntai

Perjantai (lyhenne pe tai perj.[1]) on SFS-EN 28601 -standardin mukaan viikon viides päivä ja tavallisimmin viikon viimeinen työpäivä. (Lauantai on viikon viimeinen arkipäivä.) Torstai on perjantaita ennen ja lauantai sen jälkeen. Perjantai on muslimien pyhäpäivä.

Perjantai on yhdessä lauantain kanssa päivä, jolloin on tapana viettää muita viikonpäiviä useammin juhlia ja käydä erilaisissa vapaa-ajan vietoissa, kuten elokuvissa, teatterissa ja ravintolassa. Monet voivat valvoa huoletta perjantaina ja lauantaina tavallista pidempään, koska seuraava päivä on monissa työpaikoissa ja kouluissa vapaapäivä. Perjantai on myös tavallisin juhlien pitopäivä.

Perjantai 13. päivä on yleisen taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä.

Muissa kielissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perjantai germaanisissa kielissä, kuten englannissa, hollannissa, saksassa ja ruotsissa – ja näistä lainautuneena myös suomessa –, tulee Freija- tai Frigg-nimisen aasajumalattaren nimestä.[2] Tästä juontaa juurensa myös viron reede, joka poikkeaa muista numerointiin perustuvista arkipäivistä (päivät maanantaista ja torstaihin ovat esmas-, teisi-, kolma- ja neljapäev).

Romaanisissa kielissä se on Venus-jumalan päivä: Veneris dies, josta espanjan viernes, ranskan vendredi)[3] ja italian venerdì. Myös japaniksi perjantai on Venuksen (金星, kinsei) päivä 金曜日 (kinyōbi). [4]

Venäjän kielessä perjantai on пятница (pjatnitsa; viides päivä).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 9.4.2013.
  2. Lempiäinen, Pentti: Pyhät ajat. 6. uudistettu painos. Helsinki: Kirjapaja, 2008. ISBN 978-951-607-651-8.
  3. Otavan iso Fokus, 5. osa (Mo-Qv), art. Perjantai, ISBN 951-1-01236-3
  4. Pringle, Greg & Nichols, Michael: Days of the Week in Chinese, Japanese & Vietnamese, plus Mongolian and Buryat cjvlang. 20.5.2012. Viitattu 7.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]