Kesko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kesko Oyj
Keskon logo.svg
Tunnuslause Jotta kaupassa olisi kiva käydä
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö
Osake OMXH: KESAV
OMXH: KESBV
Markkina-arvo Nousua 2,661 mrd. € (31.12.13)[1]
Perustettu 1940
Toimitusjohtaja Mikko Helander
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala tukku- ja vähittäiskauppa
Liikevaihto Laskua 9 315 milj. € (2013)[1]
Liikevoitto Nousua 248 milj. € (2013)[1]
Tilikauden tulos Nousua 185 milj. € (2013)[1]
Henkilökuntaa Laskua 23 863 (31.12.2013)[1]
Kotisivu www.kesko.fi
Keskon aiempi logo

Kesko Oyj on suomalainen kaupan alan palveluyritys ja pörssiyhtiö. Keskon toimialayhtiöt ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskolla on itsellään vähittäiskauppaa harjoittavia tytäryhtiöitä, jotka myös osallistuvat vähittäiskaupan tukipalveluiden tuottamiseen sekä harjoittavat suoraa kuluttaja-asiakaskauppaa. Keskolla on neljä toimialaa: ruokakauppa, käyttötavarakauppa, rautakauppa sekä auto- ja konekauppa. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 2 000 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Keskon pääjohtajana on toiminut vuodesta 2015 Mikko Helander.[2]

Kesko Oyj tytäryhtiöineen ja itsenäiset K-kauppiaat muodostavat yhdessä K-ryhmän. K-ryhmällä oli Suomessa 34% markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupassa vuonna 2013. Vuonna 2012 Kesko oli maailman 112. suurin vähittäiskauppaketju.

K-kauppiaiden ja K-kauppojen henkilökunnan koulutuskeskuksena toimii vuonna 1952 perustettu K-instituutti Oy.

Kesko osti Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan 60 miljoonalla eurolla marraskuussa 2015.[3] Huhtikuussa 2016 uutisoitiin Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyneen yrityskaupan.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesko Oyj:n pääkonttori Helsingin Katajanokalla kesällä 2010.

Kesko perustettiin lokakuussa 1940 ja se aloitti liiketoimintansa vuoden 1941 alussa. Kesko sai alkunsa, kun neljä maakunnallista tukkuliikettä, Maakauppiaiden Oy, Oy Savon-Karjalan Tukkuliike, Kauppiaitten Oy ja Keski-Suomen Tukkukauppa Oy yhdistettiin valtakunnalliseksi tukkuliikkeeksi.[5] Perustetun yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja oli kauppaneuvos Kalle Heikki Lehtinen.

Toimintansa alkuvuosikymmeninä Kesko harjoitti myös merkittävää tuotantotoimintaa. Sillä oli muun muassa tulitikkutehdas ja margariinitehdas (Kauppiaitten Teollisuus Oy), mylly (Kauppiaitten Mylly Oy), leipomo (Leipäteollisuus Oy), lihanjalostuslaitos (Helsingin Kauppiaat Oy), kahvipaahtimo, vaatetustehdas ja polkupyörien kokoonpanotehdas (E. A. Haapala Oy). 1980-luvun puoliväliin mennessä Kesko luopui kaikista muista tuotantolaitoksista paitsi kahvipaahtimosta, jonka Kesko myi vuonna 2003 Pauligille.

Vuonna 1996 Kesko osti Tukon, mutta Euroopan komissio ei hyväksynyt kauppaa sellaisenaan. Päätöstä seuranneiden järjestelyjen jälkeen Keskolle jäivät Tukosta Anttila ja Rautia.

Keswell Oy oli vuosina 2000–2007 toiminut Kesko-yhtymän tytäryritys, joka harjoitti muun muassa huonekalu- ja kodinelektroniikkakauppaa. Siihen kuuluivat esimerkiksi Asko, Kodin Ykkönen ja Musta Pörssi. Nykyään Keswell on Keskon aputoiminimi.

Osakkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesko Oyj:n osakekanta jakautuu A- ja B-osakesarjoihin. Molemmat osakesarjat noteerataan Helsingin pörssissä. Jokainen A-osake tuottaa 10 ääntä ja jokainen B-osake 1 äänen. A-osakkeiden tuottamien äänten osuus on 83 % ja B-osakkeiden tuottamien äänten osuus 17 % kaikista osakkeiden tuottamista äänistä.[6]

A-osakkeet ovat pääasiassa K-kauppiaiden sekä Keskoa lähellä olevien yhteisöjen omistuksessa. Keskon suurimmat omistajat äänimäärän mukaan ovat (31.1.2014):[7]:

 1. K-kauppiasliitto: 9,41 %
 2. Kruunuvuoren Satama Oy: 8,92 % (Kesko omistaa Kruunuvuoren Satamasta 49 %, Ilmarinen 33 % ja Keskon eläkekassa 18 %[8])
 3. Vähittäiskaupan Takaus Oy: 7,04 %
 4. Valluga-sijoitus Oy: 3,48 %
 5. Vähittäiskaupan Ammattikasvatussäätiö: 2,31 %

Koko osakekannan markkina-arvo oli vuoden 2013 lopussa 2,66 miljardia euroa (2012: 2,4 mrd. €). Rekisteröityjä osakkeenomistajia oli samaan aikaan 42 809.[1]

Toimialat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokakauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokakesko johtaa K-ruokakauppaketjuja ja yhdistää niiden ostovoiman, järjestää tehokkaan logistiikan, hankkii kauppapaikat ja tarjoaa K-ruokakaupoille tukipalveluita. Ruokakeskon vähittäiskauppaketjut ovat K-citymarket, K-supermarket ja K-Market sekä alun perin Suomen Lähikauppa Oy:lle kuuluneet kauppaketjut Siwa ja Valintatalo. Siwat ja Valintatalot tullaan muuttamaan K-marketeiksi toukokuusta 2016 alkaen.[9]

Vuonna 2013 Ruokakeskon osuus Keskon liikevaihdosta oli 47 %. Ruokakeskon toimitusjohtaja on Jorma Rauhala (vuodesta 2013). Ruokakeskon tytäryhtiö Kespro tarjoaa toimitusmyynti- ja tukkukauppapalveluja yritysasiakkaille.

Käyttötavarakauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intersport Finlandin vähittäiskauppaketjuja ovat Intersport, Budget Sport ja Kesport. Intersport toimii Suomen lisäksi myös Venäjällä. Intersport Finland vastaa ketjujen markkinoinnista, hankinta- ja logistiikkapalveluista, kauppapaikkaverkostosta ja kauppiasresursseista. Indoor Group on Suomessa ja Baltiassa toimiva huonekalu- ja sisustusalan vähittäiskauppayritys. Sen kauppaketjut ovat Asko ja Sotka.

Kenkäkeskon vähittäiskauppaketjuja ovat Kookenkä ja Kenkäexpertti.

Rautakauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautakesko harjoittaa rauta- ja sisustuskauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Baltiassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Se johtaa ja kehittää K-rauta-, Rautia-, Byggmakker-, Senukai- ja OMA-vähittäiskauppaketjuja sekä yrityspalvelumyyntiään toiminta-alueellaan.

Rautakeskon toiminta perustuu vahvoihin ketjukonsepteihin, tehokkaaseen hankintaan ja kansainvälisesti monistettuihin parhaisiin käytäntöihin. Rautakesko toimii ketjujen taustalla yhdistäen ketjujen tavararyhmähallinnan, ostotoiminnan, logistiikan, tietojärjestelmäohjauksen ja verkostokehityksen. Näin syntyvien synergia- ja mittakaavaetujen avulla pystytään tarjoamaan asiakkaille tuotteita ja palveluja kilpailukykyiseen hintaan.

K-rauta on Rautakeskon kansainvälinen konsepti. K-rauta toimii Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Venäjällä. Rautia-ketju on Suomen laajin rautakauppaketju. Sen valikoima palvelee erityisesti rakentajia, remontoijia ja rakennusalan ammattilaisia. Byggmakker-ketju on Norjan laajin rautakauppaketju. Ketju toimii pääasiassa kauppiasyrittäjämallilla. Erityinen vahvuus on rakennustarvikemyynti ja ammattiasiakasosaaminen. Senukai-ketju on Liettuan markkinajohtaja. Rautakesko Yrityspalvelu toimii Suomessa. Yrityspalvelun asiakkaita ovat mm. valtakunnalliset rakennusliikkeet, teollisuus ja muut yritysasiakkaat.

K-maatalous-ketjun tärkeimmät asiakasryhmät ovat maatalousyrittäjät ja -urakoitsijat. Rautakauppaa johtaa Rautakesko Oy:n toimitusjohtaja Terho Kalliokoski.

Auto- ja konekauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VV-Auto toimii Volkswagen-, Audi- ja SEAT-henkilöautojen sekä Volkswagen-hyötyautojen maahantuojana ja markkinoijana Suomessa. VV-Auto harjoittaa myös autojen vähittäiskauppaa ja tarjoaa jälkimarkkinointipalveluja omissa liikkeissään pääkaupunkiseudulla ja Turussa. VV-Auton tytäryhtiö Auto-Span Oy tuo maahan ja markkinoi Seat-henkilö-autoja Suomessa, Virossa ja Latviassa. Vanhaa nyttemmin virheellistä, kirjoitusasua esiintyy vielä runsaasti.

Konekesko on maarakennus- ja ympäristökoneiden, kuorma- ja linja-autojen sekä vapaa-ajankoneiden maahantuontiin ja kauppaan erikoistunut palveluyritys. Konekesko toimii Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä. Konekesko valmistuttaa ja myy Yamarin-veneitä Suomessa ja vie niitä useisiin Euroopan maihin ja Venäjälle. Lisäksi Konekesko harjoittaa maarakennus- ja ympäristökonekauppaa Pietarissa. Konekeskon vapaa-ajankonekauppa perustuu tiiviiseen ja pitkäaikaiseen yhteistyöhön Yamaha Motor Co:n kanssa moottoripyöriä, moottorikelkkoja, mönkijöitä, perämoottoreita, vesiskoottereita ja generaattoreita. Konekeskon oman Yamarin-venemalliston vientimyynnin osuus kokonaismyynnistä on noin 72 %. Suomessa Yamarin on lujitemuovisten lasikuituveneiden markkinajohtaja.

Auto- ja konekauppa -toimialaa johtaa VV-Auto Oy:n toimitusjohtaja Pekka Lahti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2013 (PDF) 4.2.2014. Kesko Oyj. Viitattu 11.2.2014.
 2. Keskon pääjohtaja vaihtuu 28.5.2014. MTV Uutiset. Viitattu 18.1.2015.
 3. Iltalehti: Kesko ostaa Siwat ja Valintatalot 60 miljoonalla eurolla
 4. Kilpailuvirasto hyväksyi Keskon Lähikauppa-oston – velvoittaa myymään kauppoja taloussanomat.fi. 11.4.2016. Viitattu 11.4.2016.
 5. Keskon historia kesko.fi. 11.7.2012. Kesko. Viitattu 21.9.2012.
 6. Keskon vuosikertomus 2011, s. 134
 7. 50 suurinta osakkeenomistajaa äänimäärän perusteella Viitattu 23.2.2014.
 8. Uusi suuromistaja Keskoon 27.7.2010. Taloussanomat. Viitattu 22.2.2014.
 9. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016041221404514_uu.shtml Siwat ja Valintatalot jäävät historiaan - muuttuvat K-marketeiksi toukokuusta alkaen. Iltalehti 12.4.2016. Viitattu 21.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kesko.