Lähikauppa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee myymälätyyppiä. Yrityksestä Suomen Lähikauppa on eri artikkeli.

Lähikaupalla tarkoitetaan päivittäistavarakauppaa, joka sijaitsee nimensä mukaisesti lähellä asiakkaitaan. Lähikauppa on tyypillisesti suhteellisen pieni myymälä, joka pyrkii kuitenkin tarjoamaan kaikki tärkeimmät päivittäiset ruokatarvikkeet. Lähikauppoihin kuuluvat yleisimmin valintamyymälät, kyläkaupat, laatikkomyymälät ja kioskit.[1]

Usein lähikaupan valikoimissa on myös muita tuotteita kuin ruokaa. Yhä useammin lähikaupan yhteydessä toimii lisäksi posti tai joku muu palvelupiste.

Lähikauppoja on Suomessa huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin, kun kauppojen määrä on ylipäätään laskenut ja koko suurentunut. 1960-luvulla päivittäistavaramyymälöitä oli yli 20 000, 2000-luvulla enää alle 4 000.

Kaupat ovat keskittyneet yhä isommiksi yksiköiksi ja ne sijaitsevat usein isojen teiden varsilla kaukana asuntoalueista. Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaista pitää tätä kehitystä kielteisenä.

Lähikauppa on tärkeä osa kaupunkiympäristöä. Se pitää kaupunkikuvan elävänä ja ylläpitää palveluita siellä, missä ihmiset asuvat ja liikkuvat.

Vielä tärkeämpi rooli lähikaupalla on maaseudulla, sillä se on monen pienen taajaman viimeinen palvelu.

Viime aikoina lähikaupassa asioinnista on alettu puhua myös ympäristötekona: lähikauppaan voi usein mennä jalkaisin tai polkupyörällä ja autollakin polttoainetta kuluu huomattavasti vähemmän kuin matkalla kaupungin ruokakauppoihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Myymäläryhmittelyt ja määritelmät Päivittäistavarakauppa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lähikauppa.