Asiakas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Asiakas on henkilö, joka ostaa tuotteen tai palvelun sekä suorittaa sopimuksen mukaisen maksun. Maksu voidaan suorittaa rahamääräisenä tai tuotteina tai palveluina, riippuen sopimuksesta.

Asiakkaan luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiakas voi olla suora, epäsuora, sisäinen tai ulkoinen.

Suora asiakas toimii suoraan yrityksen tai yksityishenkilön kanssa. Yksinkertaisin tapaus on tuotteen tai palvelun tilaaja.

Epäsuora asiakas käyttää tuotetta tai palvelua, vaikkei ole suorassa yhteydessä toimittajan kanssa. Tuote voidaan myydä asiakkaalle tukku- tai vähittäisliikkeen kautta. Vaikka asiakas olisi epäsuora, asiakkaan mielipide täytyy ottaa huomioon. Menekki kuihtuu erittäin nopeasti, jos ainoastaan tukun tyytyväisyydestä ollaan kiinnostuneita.

Ulkoinen asiakas on yrityksen ulkopuolelta suora tai epäsuora asiakas.

Sisäinen asiakas on yrityksen sisällä. Varsinkin suuremmissa yrityksissä yritys on jaettu tulosyksiköihin, jotka ostavat toisiltaan palveluita: esimerkiksi markkinointi ostaa IT-osastolta tietokoneet ja verkkoyhteydet.

Asiakkaan oikeudet ja kaupankäynnin turva Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli asiakas ajautuu yrityksen kanssa erimielisyyksiin saa Suomessa asiaan ilmaista apua, jos tarve vaatii. Ennen avun hakemista kannattaa kuitenkin yrittää itse sopia asiasta yrityksen kanssa, mieluiten kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla, jotta sovittelusta on esittää tiedot neuvojalle.

Jos ongelma ei ratkea, kannattaa ottaa yhteyttä apua tarjoaviin tahoihin seuraavassa järjestyksessä:

  1. Kuluttajaneuvonta: Kilpailu- ja kuluttajaviraston ilmainen palvelu kuluttajille, joka neuvoo kuluttajaa oikeuksistaan. Kuluttajaneuvoja voi myös koettaa sovitella asiaa. Jos asia ei etene, se voidaan siirtää kuluttajariitalautakuntaan.[1]
  2. Kuluttajariitalautakunta: Kuluttajariitalautakunta on puolueeton ja riippumaton ratkaisuelin, jonka keskeisimmät arvot ovat oikeudenmukaisuus ja oikeuden helppo saatavuus. Lautakunnan jäsenet edustavat tasapuolisesti kuluttajia ja elinkeinonharjoittajia. Lautakunta linjaa ja ohjaa kuluttajaoikeutta vakiintuneella ratkaisukäytännöllään ja uusilla täysistuntoratkaisuillaan.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuluttajavirasto - Kuluttajaneuvonta Viitattu: 3.4.2014
  2. Kuluttajariitalautakunta - verkkosivut. Viitattu: 3.4.2014
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.