Liityntäpysäköinti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liityntäpysäköintiä Foxborough’n rautatieasemalla Yhdysvaltain Massachusettsin osavaltiossa.

Liityntäpysäköinnillä tarkoitetaan joukkoliikennepysäkin yhteyteen järjestettyä pysäköintipaikkaa autoille ja/tai polkupyörille.[1] Liityntäpysäköinti voidaan järjestää sekä bussille että kaupunkiraideliikenteen eri muodoille kuten raitiotielle, metrolle, paikallisjunalle ja pikaraitiotielle. Yleisimmin liityntäpysäköinti toteutetaan kaupunkiraideliikenteelle.

Liityntäpysäköinnin tarkoituksena on lisätä joukkoliikenteen käyttöä tarjoamalla mahdollisuus käyttää joukkoliikennettä myös niille, jotka voivat tulla pysäkille vain autolla tai polkupyörällä esimerkiksi etäisyyden tai liityntäliikenteen puutteiden takia. Sillä myös pyritään vähentämään autoliikennettä ruuhkaisille alueille, kuten keskustoihin.[2] Autojen liityntäpysäköinti voi olla alueesta riippuen joko maksutonta tai maksullista.[1] Maksuttomuus voi edellyttää voimassa olevaa matkalippua.[2]

Liityntäpysäköintiä autoille voi olla vaikea järjestää laajasti ja lyhyen etäisyyden päähän pysäkistä, koska raideliikenteen asemaympäristöissä maankäyttö on yleensä tiivistä.[2] Autojen liityntäpysäköintialueen koko vaihtelee muutamasta paikasta tuhansien paikkojen pysäköintilaitokseen. Polkupyörien liityntäpysäköintipaikalla voi olla katos, teline tai lukittava suojalaatikko polkupyörille. Liityntäliikennettä voi tarjota myös kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluva pyöräasema.[2]

Autojen liityntäpysäköintiä on arvosteltu siitä, että se tukee yksityisautoilua. Useilla alueilla liityntäpysäköinnin käyttö on kuitenkin ympäristöystävällisempää kuin matkan jatkaminen määränpäähän saakka autolla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liityntäpysäköinti Helsingin seudun liikenne. Viitattu 25.4.2023.
  2. a b c d Selvitys Helsingin seudun asemien kehittämis- ja peruskorjaustarpeista (PDF) (s. 30–31) 2022. Väylävirasto. Viitattu 25.4.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä joukkoliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.