Pysäköintialue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pysäköintialue eli paikoitusalue (puhekielessä myös "parkkipaikka"), on lähes kaikkien julkisten palveluiden ja ei-julkistenkin palveluiden alueella sijaitseva, usein asfalttipäällysteinen ja tavallisesti myös päällysteeseen maalatuilla viivoilla pysäköintiruutuihin jaettu alue, jonne voi pysäköidä autonsa. Auton saa pysäköidä vain merkittyihin ruutuihin, osa pysäköintiruuduista (yleensä ruudut lähinnä sisäänkäyntiä) on varattu liikuntaesteisille tai näitä kuljettaville ajoneuvoille. Joskus pysäköintipaikkojen merkintään voidaan ruutujen asemesta tai niiden lisäksi käyttää myös liikennemerkkiä.

Poliisi voi Suomessa myöntää liikuntaesteiselle henkilölle tai hänen kuljettamistaan tarkoitetulle ajoneuvolle pysäköintiluvan vammaispaikoille.

Yleiset ja yksityiset pysäköintialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pysäköintimittari Hannoverissa Saksassa, jolla veloitetaan pysäköintimaksu

Pysäköintipaikoille saa pysäköidä vain rajoitetuksi ajaksi, kuten kahdeksi tunniksi, ja yleisille pysäköintipaikoille yleensä korkeintaan 24 tunniksi.lähde? Mikäli pysäköi autonsa omalle paikalleen esimerkiksi kerrostaloasuntonsa pysäköintipaikalle, auto saa olla pysäköitynä rajoittamattoman ajan. Myös joillakin kansainvälisillä alueilla, kuten lentoasemilla, satamissa ja rautatieasemilla on pitkäaikainen pysäköintioikeus. Tällainen on kuitenkin yleensä vain kansainvälisen alueen lähialueilla sijaitsevissa yrityksissä, kuten huoltoasemilla, kioskeilla tai kaupoilla, joissa on useamman päivän maksuton pysäköinti.selvennä

Maksulliset pysäköintialueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurkaupunkien keskustassa ja lentoasemien ja satamien omistamilla paikoitusalueilla on yleensä tulojen lisäämiseksi maksulliset pysäköintipaikat. Maksulliselle paikalle saa jättää autonsa maksua vastaan, ja maksu suoritetaan yleensä lähistöllä sijaitsevaan automaattiin. Rahalla saa pysäköintilipukkeen, joka joko jätetään auton tuulilasin taakse näkyville, tai otetaan mukaanlähde? ja jätetään autoon pysäköintikiekko, joka näyttää paljonko aikaa on tilattu ja milloin. Maksullisillakaan paikoilla ei saa pitää autoaan välttämättä pitkää aikaa, ellei pysäköintialueen merkissä ole toisin ilmoitettu. Merkissä yleensä näytetään enimmäispysäköintiaika, jonka ylittämisestä seuraa pysäköintivirhemaksu. Mikäli enimmäisaikaa ei ole ilmoitettu, saa paikalla useimmiten pitää autoaan niin kauan kuin haluaa.

Pysäköintihallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanalainen pysäköintihalli Canberrassa

Koska kaupungeissa ulkosalla ei koskaan ole loputtomasti tilaa autoille, on jouduttu rakentamaan erillisiä halleja, jotka saattavat olla maksullisia tai maksuttomia, useimmiten maksullisia. Pysäköintihalleissa on runsaasti tilaa autoille, ja ne voivat olla monikerroksisia rakennuksia tai kaivettu maan alle, tai molempia. Pysäköintihalleja on suurien suurten ostoskeskusten alueilla, kaupunkien keskustoissa, ostoskeskuksissa ja missä vain, missä pysäköintipaikoista on pulaa.

Liikennemerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pysäköintiin liittyviä liikennemerkkejä