Aholanvaaran hiidenkirnut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juomapata, Suomen suurin hiidenkirnu.

Aholanvaaran hiidenkirnut on hiidenkirnuryhmä, joka sijaitsee Sallan kuntaan kuuluvassa Aholanvaaran kylässä Lapin maakunnassa. Ryhmään kuuluu tiettävästi Suomen suurin hiidenkirnu, jonka paikalliset ovat nimenneet Juomapadaksi, sekä kolme pienempää hiidenkirnua.

Vuonna 1996 Geologian tutkimuskeskus yhteistyössä Lapin ympäristökeskuksen kanssa tyhjensi Juomapadan vedestä ja tutki hiidenkirnua[1]. Juomapata on soikea: sen halkaisija vaihtelee kolmestatoista metristä 15,5 metriin[2][3]. Tarkkaa syvyyttä ei saatu selville, koska kirnun pohjalla oli lohkareikkoa. Lohkareikon reunasta on hiidenkirnun reunalle 9,5 metriä. Geologian tutkimuskeskus arvioi, että kirnun todellinen syvyys voi olla jopa yli 13 metriä. Joka tapauksessa Juomapata on tilavuudeltaan Suomen suurin hiidenkirnu. Se sijoittuu oletettavasti myös hyvin korkealle vertailtaessa maailman suurimpia hiidenkirnuja.

Juomapadan lisäksi Aholanvaarassa on kolme muuta hiidenkirnua, joiden halkaisijat vaihtelevat viidestä metristä kahteentoista metriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kalliovaaran Hiidenkirnut (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Lapin kansan artikkeli 15.06.2003 Kalliovaaran hiidenkirnut mahtava nähtävyys
  3. Eräpalvelu Iso-Heiko - Hiidenkirnut (Arkistoitu versio)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]