Hyötykasvikuivuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvan hyötykasvikuivuri koostuu kuumailmapuhaltimesta, jonka lämpötilaa voi säätää sekä puhaltimen päälle pinottavista kuivausalustoista, joiden läpi ilma kulkee poistaen nestettä kuivattavista aineksista. Kuvassa kuivataan paloiteltua mangoa ja papaijaa. Kuivat tuotteet voi säilöä huoneenlämmössä muovi- tai paperipusseissa.
Harrastelijan rakentama aurinkoenergialla toimiva hyötykasvikuivuri

Hyötykasvikuivuri on yleensä sähköllä toimiva kotitalouskone, joka kuivaa ruoka-aineita eli poistaa niistä vettä. Kuivaaminen sinänsä on hyvin vanha menetelmä, jota on käytetty elintarvikkeiden säilömiseksi. Aiemmin kuivaus on tapahtunut normaaleissa lämpimissä ja kuivissa huonetiloissa, esimerkiksi kattoon ripustettujen orsien tai häkkien avulla. Uudempia kuivaamisen kotikonsteja on ollut sähköuunissa kuivaaminen luukku hieman raollaan. Verrattuna muihin menetelmiin hyötykasvikuivuri on nopeampi ja käytössä edullisempi. Kuivaustulos on myös tasalaatuinen laitteen tarkan lämpötilojen säädön ja ilmavirtaa ohjaavan rakenteen vuoksi. Tosin halvimmissa kuivurimalleissa kuivauslämpötilaa ei voi säätää, joten monet herkemmät ruoka-aineet saattavat palaa.

Hyötykasvikuivuri koostuu yleensä kuuma- tai lämminilmapuhaltimesta, jonka tuottaman ilman lämpötilaa voidaan säätää, sekä kuivausalustasta tai säiliöstä, johon kuivattavat ainekset ladotaan niin, että ilma pääsee kulkemaan niiden lomitse.

Kuivattavaksi käy melkein mikä ruoka-aine tahansa, joka mahtuu kuivuriin. Esimerkiksi leipää (näkkileipä, korput) yleensä kuivataan muilla menetelmillä, koska kotikäyttöön tarkoitetut kuivurit ovat pienikokoisia.

Kuivaamisen etuna on se, että sillä elintarvikkeista saa kevyitä, ne mahtuvat pieneen tilaan ja säilyvät pitkään. Näitä ominaisuuksia arvostavat retkeilijät, siksi kuivattu ruoka onkin suosittua evästä esimerkiksi pitkillä vaelluksilla. Elävän ravinnon harrastajat käyttävät alhaisessa lämpötilassa kuivaamista ruuanvalmistusmenetelmänä, jolla pystytään muuttamaan ruoka-aineiden makua ja rakennetta.

Suomessa hyötykasvikuivuria vuokraavat halukkaille monet marttayhdistykset.